De gemeenteraad van Groningen bespreekt deze woensdag de plannen hoe Groningen koploper wil zijn in de voedsel- en eiwittransitie. Ook onderwerpen als het voorontwerp van de Gerrit Krolbrug, studentenhuisvesting op Kardinge, de aanpak van de netcongestie en de doelen van de Economische Agenda van Nij Begun staan op de agenda.
Eiwittransitie
Het college wil naar een duurzamer voedselsysteem met gezonder en duurzamer eten (de voedseltransitie) met meer plantaardige eiwitten (minder vlees; de eiwittransitie). De plannen staan in een zogeheten Routekaart met de doelen op dit gebied en een Uitvoeringsagenda met alle concrete projecten en acties.
De plannen gaan over 3 ‘sporen’: productie, consumptie en voedselomgeving. Zo wil B&W onder meer dat er in 2030 50% minder chemie wordt gebruikt door landbouwbedrijven in de gemeente, de Groningers in 2050 70% van hun eiwitten uit plantaardig voedsel halen en nog maar 30% uit dierlijke bronnen en dat er in dat jaar op alle scholen een duurzame en gezonde maaltijd wordt geserveerd.
Verder moet er in elke nieuwe wijk een fruitboomgaard of moestuin komen, betaalt de gemeente mee aan meer kruidenrijk grasland, wil de gemeente inwoners praktische tips geven voor het verminderen van voedselverspilling en horecaondernemers stimuleren om de menukaart te verduurzamen.
De raad bespreekt de voedsel- en eiwittransitieplannen woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur in de oude raadzaal van het stadhuis. Belangstellenden kunnen deze vergadering op de publieke tribune bijwonen of thuis meekijken via de livestream gemeenteraad.groningen.nl Op deze website staan ook de tijdstippen van de overige raadsessies.