De gemeente Groningen herdenkt zaterdagavond burgers en militairen tijdens de Nationale Herdenking, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
Deze dag worden kransen en bloemen gelegd bij verschillende monumenten en gedenkstenen.
Vanaf 9.15 uur ’s morgens worden er kransen en bloemen gelegd op gedenkwaardige locaties door de hele stad, zoals onder andere de Joodse Begraafplaats, bij het N.S.-Monument en Indië-Monument aan de Selwerderhof, de Noorderbegraafplaats, het voormalig Huis van Bewaring en bij de Canadese plaquette en de plaquette voor de omgebrachte gemeenteraadsleden. Hierbij verleent The Clan Macbeth Pipe Band medewerking.
In de middag staan ook verschillende herdenkingen op het programma, zoals de herdenking van korporaal Kevin Roggeveld, die op 16 juli 2016 omkwam tijdens de Vredesmissie in Mali, maar ook de herdenking van het Vergisbombardement en de herdenking van Johannes Swint, communistisch verzetsman, die op 1 januari 1944 vermoord werd op het Linnaeusplein.
Ook zijn er verschillende herdenkingen op andere locaties in de gemeente, waaronder de herdenking op de Nieuwe Begraafplaats in Noorddijk, vooraf gegaan door een stille tocht en herdenkingen in Hoogkerk, Ten Boer en Haren.
De Nationale Herdenking vindt plaats vanaf 18.00 uur.
Op het programma staan de traditionele Stille Tocht vanaf het Joods monument en de gezamenlijke eerste kranslegging door commissaris van de Koning René Paas en burgemeester van Groningen Mirjam van 't Veld op het Martinikerkhof.
In Groningen wordt om 18.35 uur een krans gelegd bij het Joods Monument door het Gemeentebestuur, de stichting 4 mei Herdenking Groningen en de Joodse Gemeente. Aansluitend vertrekt een stoet vanaf de Hereweg voor een stille tocht naar het Martinikerkhof via de Hereweg, het Gedempte Zuiderdiep, de Oosterstraat, de Grote Markt, Kreupelstraat en het Martinikerkhof. De Stille Tocht wordt voorafgegaan door Gruno’s Postharmonie Groningen.
De aankomst van de Stille Tocht op het Martinikerkhof is om 19.45 uur. Na het taptoe-signaal om 19.58 uur worden vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Na de twee minuten stilte volgen de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus, gevolgd door de kranslegging bij het monument van St. Joris en De Draak.
Na de twee minuten stilte houdt burgemeester van 't Veld een toespraak. Hierna volgen de officiële kransleggingen, gevolgd door het defilé voor alle belangstellenden langs het provinciaal oorlogsmonument Sint-Joris en de draak. Het Chr. Harmoniegezelschap Patrimonium en Gruno’s Postharmonie spelen koraalmuziek.
Na de kransleggingen is iedereen welkom in de Martinikerk voor een kopje koffie of thee. Een muziekgezelschap bestaande uit studenten van het Prins Clausconservatorium zal deze informele bijeenkomst op de achtergrond muzikaal omlijsten.
Om 21.15 uur vindt Theater Na de Dam plaats. De Vooropleiding theater De Noorderlingen en de jongeren van het orkest Noordpool Troupe spelen Come On, Oblivion. Een muzikale voorstelling over herinneringen, vergeten momenten en alles daartussenin. Vanuit het nu staan we stil bij wat ooit was. Samen maken de spelers en muzikanten een partituur voor de toekomst. Vechtend tegen de vergetelheid. De voorstelling is gratis en duurt 30 minuten.
De Nationale Herdenking vindt traditiegetrouw plaats vanaf 18.00 uur tot 21.10 uur (zonsondergang) door de vlag half stok te hangen als blijk van eerbied en respect voor de oorlogslachtoffers.
Kijk voor het hele programma en meer informatie: 4meigroningen.nl