Woningeigenaren moeten verplicht melden wanneer en voor hoeveel nachten hun woning aan toeristen verhuurd wordt. De gemeente Groningen voert per 1 januari de meldplicht in voor de toeristische verhuur van woningen.
De gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel van het college van B&W om deze meldplicht in te voeren. Groningen heeft een sterke inwonersgroei, een grotere woningvraag dan aanbod en een van de krapste woningmarkten van het land.
"Huizen zijn om in te wonen, niet om winst mee te maken," zegt wethouder Rik van Niejenhuis. "Mijn doel is om de beschikbare woningruimte zo eerlijk mogelijk te verdelen, zodat iedereen een plek heeft om thuis te komen."
In Groningen en Haren is het een groeiend probleem dat steeds meer woningen voor korte periodes worden verhuurd aan toeristen en soms zelfs voor een heel jaar. De gevolgen hiervan zijn dat deze woningen niet beschikbaar zijn voor woningzoekenden en dat er regelmatig sprake is van overlast in de woonwijk.
Behalve de geldende registratieplicht, die inzicht geeft in het aantal woningen dat verhuurd wordt, kan de meldplicht het aantal overnachtingen per jaar inzichtelijk maken. De gemeente verwacht hier zo meer grip op te krijgen, waardoor er beter gehandhaafd kan worden.
Door de meldplicht moeten woningeigenaren alle verhuurde overnachtingen melden in het landelijke systeem op toeristischeverhuur.nl. Daarnaast blijft ook de registratieplicht van kracht. Sinds 1 januari 2023 mogen verhuurders, volgens de Wet toeristische verhuur, hun woning maximaal 30 nachten per jaar verhuren. Dit maximum geldt voor particuliere vakantieverhuur (de voormalige gemeente Ten Boer uitgezonderd), maar niet voor bed & breakfasts.