Hoorzitting gemeenteraad over wietexperiment

mei 28 2019, 12:45 Gemeente
weed 2517251 1280
De gemeenteraad van Groningen houdt dinsdagavond 28 mei een hoorzitting over het zogeheten wietexperiment.
De gemeente Groningen overweegt mee te doen aan het zogeheten ‘wietexperiment’, dat officieel 'experiment gesloten coffeeshopketen' heet. Coffeeshops mogen dan alleen nog legaal geproduceerde hennep verkopen van telers die door de overheid zijn aangewezen.
Burgemeester Den Oudsten heeft inmiddels in een brief aan de gemeenteraad aangegeven dat hij van plan is Groningen voor het experiment aan te melden. De burgemeester wil echter eerst weten of de gemeenteraad daar ook achter staat. De raad bespreekt binnenkort in de raadscommissie Financiën en Veiligheid het wietexperiment.

Gedoogbeleid

Nu is er sprake van gedoogbeleid. De verkoop van hennep in coffeeshops wordt onder voorwaarden gedoogd, maar de productie en aanlevering ervan is verboden. De regering wil met ander beleid experimenteren omdat het huidige gedoogbeleid voor problemen zorgt op het gebied van openbare orde, veiligheid en volksgezondheid.
Inmiddels is een wetsvoorstel over het wietexperiment door de Tweede Kamer aangenomen en ligt het voor bij de Eerste Kamer.
Het experiment moet duidelijk maken of het mogelijk is om coffeeshops legaal te voorzien van op kwaliteit gecontroleerde hennep in een gesloten coffeeshopketen. En wat de effecten daarvan zijn voor de openbare orde en volksgezondheid.
Als een gemeente meedoet met het wietexperiment moeten alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Maximaal 10 gemeenten kunnen aan het experiment meedoen. Groningen kan daarbij horen.

Raadscommissie

De gemeenteraad wil van tevoren van belanghebbenden, zoals coffeeshophouders, horen hoe zij over het experiment denken. Daarvoor is de hoorzitting op dinsdag 28 mei om 19.00 uur op het stadhuis op de Grote Markt in Groningen. Deze hoorzitting vervangt de gelegenheid om bij de raadscommissievergadering over dit onderwerp in te spreken.
De hoorzitting is live te volgen op groningen.raadsinformatie.nl . Meer informatie over het wietexperiment: rijksoverheid.nl (wietexperiment) .