De gemeente Groningen begint een proef met voorschoolse brugfunctionarissen. Het doel is gelijke kansen voor alle kinderen vergroten.
In Groningen zijn al 32 brugfunctionarissen actief in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, waarmee de stad vooroploopt in Nederland. Deze functionarissen bieden hulp aan gezinnen in achterstandsituaties, zoals informatie over regelingen en extra's voor kinderen, zoals sporten en muziekles voor kinderen.
Nu gaat de gemeente voorschoolse brugfunctionarissen inzetten in de noordelijke wijken, die als contactpersoon fungeren tussen gezinnen en voorschoolse voorzieningen.
In de noordelijke wijken groeien volgens de gemeente veel kinderen op in armoede, wat hun opleidingskansen en gezondheid beïnvloedt. Voorschoolse educatie helpt kinderen een goede start te maken, maar niet alle ouders weten de weg te vinden. De brugfunctionarissen wijzen hen op mogelijkheden in de buurt en helpen met inschrijvingen.
Wethouder Carine Bloemhoff benadrukt dat alle kinderen gelijke kansen moeten krijgen om hun talenten te ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond. De voorschoolse brugfunctionarissen zijn onafhankelijk en werken niet voor een organisatie, in tegenstelling tot reguliere brugfunctionarissen. Zij zijn aanwezig in de wijken en komen in de huiskamers, bij het consultatiebureau of gewoon op straat in contact met de ouders van jonge kinderen. Dit in tegenstelling tot de reguliere brugfunctionarissen voor het basis- en voortgezet onderwijs.
De inzet van voorschoolse brugfunctionarissen is een pilot tot 2026, die continu gemonitord wordt. Over een half jaar vindt een evaluatie plaats. Op dit moment zijn er vijf voorschoolse brugfunctionarissen actief.