De Kerklaan wordt fietsstraat

jun 06 , 16:20 Gemeente
24 06 05 impressie fietsstraat
De Kerklaan in Groningen wordt een fietsstraat met meer ruimte voor fietsers en wordt aantrekkelijker gemaakt voor bewoners en ondernemers, onder andere door meer groen. Dat heeft de gemeente Groningen woensdag bekendgemaakt.
Het definitieve ontwerp is klaar. Voor de uitvoering is 200 duizend euro extra nodig vanwege gestegen kosten en extra aandacht voor de leefkwaliteit. In totaal wordt er bijna 1,5 miljoen euro geïnvesteerd. De provincie Groningen betaalt 600.000 euro mee voor het verbeteren van de fietsinfrastructuur en de verkeersveiligheid. Begin juli beslist de raad over het definitieve ontwerp en de extra kosten.
Dagelijks gebruiken duizenden fietsers de Kerklaan, op weg van de binnenstad naar de Zernike Campus. Het wegdek krijgt rood asfalt en parkeerplekken komen straks op een verhoogd gedeelte te staan, op gelijke hoogte met de stoep. Van de zestig parkeerplekken blijver er 48 plekken over. Automobilisten zijn straks te gast in de Kerkstraat en moeten daarom de snelheid aanpassen op fietsers.
De verkeersveiligheid wordt beter doordat de rijbaan visueel smaller wordt. Ook komen er drie verhogingen in de weg en blijven de zebrapaden. Een nadrukkelijke wens van bewoners en de Werkgroep Toegankelijk Groningen.
Daarnaast komt er meer groen, meer ruimte voor fietsenstallingen en plekken voor deelvervoer, zoals de fiets en e-scooter. De terrassen blijven behouden.
Ook komen er 35 bomen in de Kerklaan, zes meer dan er nu staan. Omdat de conditie van de bestaande bomen (voornamelijk essen) slecht is kunnen helaas niet alle bomen worden behouden. De 21 bomen met een slechte conditie worden vervangen door 21 nieuwe bomen, acht bomen blijven staan en er worden zes extra bomen geplant.
Het definitieve ontwerp is volgens de gemeente gemaakt in overleg met bewoners en ondernemers. De verwachting is dat de werkzaamheden eind dit jaar of begin volgend jaar starten.