Coronamaatregelen: binnenstad grotendeels voetgangersgebied

Foto: Archief De Redactie

De drukke winkelstraten in de binnenstad worden de komende tijd grotendeels voetgangersgebied. De doorgaande fietsroutes die hier zijn worden tussen 12.00 en 19.00 uur afgesloten. Het gaat onder andere om de Brugstraat, Guldenstraat en Vismarkt. Ook mogen in dit gebied geen obstakels als geparkeerde fietsen en uitstallingen staan, meldt de gemeente.

Deze maatregelen zijn nodig voor een veilige en bereikbare binnenstad waarin bezoekers de noodzakelijke 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, meldt de gemeente. Samen met de ondernemers en horeca heeft de gemeente Groningen afspraken gemaakt. Het doel is dat bezoekers op een veilige manier winkels en horecagelegenheden kunnen bezoeken. Hierbij ligt de nadruk op ‘houd afstand, voorkom en vermijd drukte’.

Ruimte voor voetgangers

Voetgangers worden verzocht in de drukkere winkelstraten zoveel mogelijk rechts of de aangegeven routes te volgen. Borden, lijnen en mededelingen op de bestrating wijzen de binnenstadbezoekers op de maatregelen en ook stewards zijn aanwezig om het publiek hierop te wijzen, uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Ruimte voor fietsers

Fietsers moeten zich op een veilige manier door de gemeente kunnen bewegen en ook de mogelijkheid hebben om de noodzakelijke 1,5 meter afstand te bewaren tot elkaar en tot voetgangers.

Om de wachttijden bij verkeerslichten te beperken krijgen de Fietsers krijgen vaker groen licht op de drukkere fietsroutes om de wachttijd bij de verkeerslichten te beperken. Ook worden enkele verkeerslichten buiten werking gesteld.

Fietsers wordt gevraagd zoveel mogelijk om de binnenstad heen te rijden en niet dwars door de binnenstad te gaan als dat niet nodig is. De afsluiting voor fietsers geldt ook voor de Werkmanbrug bij het Museum en de Trompbrug, omdat deze bruggen te smal zijn voor veilig gebruik op 1,5 meter afstand van voetgangers én fietsers. De alternatieve fietsroutes lopen via de Emmabrug, Herebrug en Oosterstraatbrug.

Fietsen moeten op drukke dagen niet in winkelstraten, maar aan de rand van de binnenstad, bijvoorbeeld langs de Diepenring, in zijstraten en op de Ossenmarkt gestald worden. De gemeente creëert hier extra stallingsmogelijkheden. In de meeste winkelstraten geldt een parkeerverbod voor fietsen.

Voor de mogelijke opstelling van terrassen is speciale aandacht. Hierbij wordt onder andere gekeken naar Waagplein en Martinikerkhof, maar ook naar locaties buiten het centrum.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden