Ledverlichting voor parkeergarages Stad

Foto: Google Maps

Studenten van het Alfa College zijn maandag 16 november begonnen met het vervangen van alle 1800 lampen in de parkeergarage Boterdiep door led-verlichting.

Het doel is besparing op de energiekosten en tegelijk een nog veiliger gevoel te creëren voor de gebruiker, meldt de gemeente Groningen.

Het project biedt daarnaast werkleerplekken aan studenten elektrotechniek. De Boterdiepgarage is als eerste aan de beurt, gevolgd door de parkeergarages Euroborg en Circus.

Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen: “Door het vervangen van de bestaande verlichting door ledlampen wordt met hetzelfde aantal lampen een veel betere lichtopbrengst gerealiseerd die vergelijkbaar is met daglicht. Dit levert een betere beleving op en daardoor een nog veiliger gevoel. De lampen zijn bovendien ook nog eens veel zuiniger in gebruik. Zo leveren deze ledlampen ook een bijdrage aan Groningen energieneutraal in 2035.”

De verlichting kan ’s nachts bijna volledig uitgeschakeld worden, maar zodra iemand de parkeergarage binnenkomt schakelt de verlichting automatisch weer aan.

Besparing onderhoudskosten
Ook wordt er aanzienlijk bespaard op de onderhoudskosten. Dagelijks moet de beheerder 5 tot 10 Tl-buizen vervangen. Dat is met de nieuwe ledlampen verleden tijd omdat deze lampen een veel langere levensduur hebben.

Groningse Energie Service Compagnie
Verantwoordelijk voor het realiseren van de energiebesparing is de Groninger Energie Service Compagnie (GrESCo) van de gemeente. De GrESCo werkt hiervoor samen met het Parkeerbedrijf van de gemeente en Croon Elektrotechniek.

Werkleerplek
De studenten van de opleiding elektrotechniek helpen mee met het demonteren van de bestaande armaturen en het plaatsen van de nieuwe ledlampen. Hierdoor krijgen de studenten de kans om ervaring op te doen in het werkveld en vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden