Welkomstbeleid voor internationals

Foto: De Redactie

Groningen internationaliseert in rap tempo. De verwachting is dat het aantal buitenlandse kenniswerkers in Groningen nog verder stijgt de komende jaren.

De toename van het aantal internationals blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken, de Belastingdienst en Nederlandse expatcentra waaronder het International Welcome Center North in Groningen.

De gemeente Groningen werkt daarom met partners aan een nieuw welkomstbeleid.

Van alle nieuwe medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen is bijna 40% afkomstig uit het buitenland. Dit stijgt naar verwachting de komende jaren door naar 50%. Ook internationale studenten, arbeidsmigranten, zelfstandigen en Syrische vluchtelingen dragen bij aan de internationalisering.

In deze groei worden nadrukkelijke kansen voor het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen gezien om meer te profiteren van de buitenlandse kenniswerkers, meldt de gemeente. Daarnaast kunnen deze nieuwkomers bijdragen aan de arbeidsmarkt, inkomsten en bezoek aan culturele voorzieningen.

Taalbarrières
Er dreigt echter ook het gevaar van een tweederangs burgerschap door taalbarrières en het niet vinden van gemeentelijke diensten, vooral op het gebied van tweetaligheid. Het oplossen hiervan wordt samen met partners zoals onderwijsinstellingen verkend.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen