Volgende fasen upgrade Zernikelaan maandag gestart

Impressie Duisenbergvijver.
Foto: Gemeente Groningen

De voorbereidende werkzaamheden voor de volgende twee fasen van de upgrade van de Zernikelaan zijn vandaag, maandag 9 maart gestart en duren tot eind 2020.

Nadat afgelopen zomer het entreegebied van de Zernike Campus Groningen is verbeterd, gaat het nu om de oostzijde van de Duisenbergvijver en het noordelijke deel van de Campus. Eind 2020 zijn de twee deelgebieden gereed.

Vandaag zijn de voorbereidende werkzaamheden en het verwijderen van de bomen gestart. Voor alle te verwijderen bomen heeft de gemeente Groningen in 2016 en 2020 kapvergunningen afgegeven. De kastanjebomen waarvoor in 2016 een kapvergunning is afgegeven zijn ziek, maar zo lang mogelijk blijven staan. Voor de in 2020 afgegeven kapvergunning liep een procedure met betrekking tot een voorlopige voorziening die afgelopen donderdag door de rechter is verworpen.

In verband met het naderende broedseizoen is besloten om de bomen genoemd in die vergunningen direct te laten verwijderen. Het verwijderen van de bomen is volgens de gemeente noodzakelijk om de plannen Upgrade Zernikelaan te kunnen uitvoeren. voor iedere verwijderde boom wordt 1,5 boom terug geplant.

Verbetering oostzijde Duisenbergvijver en noordelijk deel van de Campus

Bij het kadegebied langs de oostzijde van de Duisenbergvijver zijn de looppaden zijn niet meer begaanbaar en ook de westelijke rijbaan is al enkele jaren buiten gebruik. Het kadegebied wordt een groene, toegankelijke oeverzone met een betere verbinding met de vijver. De steile, stenen kade wordt afgebroken en vervangen door een glooiende oever langs de vijver.

Ook worden waterlelies geplant in het water en komen er moerascipressen, bomen die verkleuren met de seizoenen. Daarnaast komt er een lange wandelvlonder langs de lengte van de vijver. Tot slot wordt aan de noordzijde een brede trap naar het water gemaakt.

Impressie Duisenbergvijver.

Het noordelijke deel van de Campus wordt tussen KVI en de Professor Uilkensweg veiliger door het scheiden van voet- en fietspaden van de rijbaan en groener door de aanplant van veel bomen langs de rijbaan en de groenstrook.

Voorbereidende werkzaamheden

In april wordt gestart met het aanbrengen van de funderingspalen voor de vlonder bij de Duisenbergvijver. Dit duurt zo’n 6 weken, mits deze werkzaamheden aaneengesloten uitgevoerd kunnen worden. Deze werkzaamheden kunnen trillingen en geluiden veroorzaken. Aan de kant van Foodcourt Zernike worden de werkzaamheden in de meivakantie uitgevoerd, zodat de overlast beperkt wordt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen