Start herstel uurwerken Martinitoren komende week

Foto: De Redactie

Het herstel van de vier uurwerken van de Martinitoren begint volgende week.

De demontage start maandag en als de weersomstandigheden het toelaten worden op dinsdag 18 februari onderdelen onder begeleiding van alpinisten naar beneden gehaald en opgeknapt. De alpinisten gaan niet zelf via het touw heen en weer. Alleen de onderdelen gaan via een katrol met een afstandsbediening naar beneden. De demontage neemt ongeveer een week in beslag, meldt de gemeente.

De afgelopen tijd waren er regelmatig haperingen met de uurwerken. Uit onderzoek blijkt dat het binnenwerk hersteld moet worden. De asjes en de tandwielen zijn na bijna 40 jaar versleten. Ook het bladgoud moet opnieuw worden aangebracht. Daarnaast wordt ook de verlichting vervangen door ledverlichting.

Vanaf 5 mei worden de uurwerken weer gemonteerd. Dit neemt ongeveer twee weken in beslag. De klokken van het carillon blijven in de periode van demontage van de uurwerken gewoon in gebruik.

Andere delen van de Martinitoren zijn in de afgelopen jaren al flink opgeknapt. Zo heeft de toren er een filmzaal bij met een scherm van zeven meter breed en zijn er meer ruimtes toegankelijk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen