Nieuwe manier van bomenplant aan de Savornin Lohmanlaan

Foto: © Henk Tammens

Aan de Savornin Lohmanlaan kwamen onlangs tien nieuwe bomen. De esdoorns, amberbomen en eiken werden op een manier geplant die nog niet eerder in de gemeente Groningen werd toegepast.

De bomen staan in groeiplaatsen met ‘kratjes’. Dat zijn ondergrondse constructies met open wanden van hergebruikt materiaal. Deze kratjes zorgen voor drukverdeling van het gewicht van auto’s die naast de bodem worden geparkeerd. Zo raakt de bodem niet verdicht waardoor de bomen blijvend voldoende water en zuurstof krijgen. Zo kunnen ze goed wortelen en uitgroeien tot grote, volwassen exemplaren.

Esdoorns, amberbomen en eiken vervangen de bomen die in 2018 moesten wijken voor een ingrijpende renovatie van de gasleidingen. De nieuwe bomen staan in groeiplaatsen met speciaal bomenzand en met drainage en beluchting. Ook zijn de kratjes gevuld met speciale voeding dat net zo is samengesteld als bosgrond. De kratjes werden gemaakt van materiaal uit de auto-industrie dat opnieuw is gebruikt.

Als de bomen het goed doen in de nieuwe groeiplaatsen, wordt deze werkwijze in de toekomst ook op andere plekken toegepast.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden