Linde Ex winnaar George Verbergstipendium 2019

Foto: © Henk Tammens

Linde Ex is de winnaar van het George Verbergstipendium 2019. Wethouder Cultuur Paul de Rook maakte de winnaar donderdagavond bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Academie Minerva. Het stipendium bestaat uit een prijs van 10.000 euro.

De jury prijst haar ‘originele en spannende voorstel’, een studie naar insectbewegingen te vertalen in animaties, projecties en dans.

Linde Ex

In 2017 zorgde een wetenschappelijk artikel over biodiversiteit voor veel publiciteit. De afgelopen 27 jaar is de diversiteit aan insecten met 75 procent afgenomen. Vliegende insecten spelen al jaren een belangrijke rol in het werk van Linde. Zij is via het verzamelen, fotograferen, registreren en filmen van deze insecten geïntrigeerd geraakt in de lichtheid, snelheid en ongrijpbaarheid van deze wezens.

Linde wil het stipendium gebruiken om een connectie te maken tussen de ecologische problemen en het ongrijpbare leven van de insecten. Met het geld kan Linde Ex in Duitsland 63 meetlocaties rond biodiversiteit bezoeken, waar de metingen rondom biodiversiteit zijn verricht. Met behulp van videoregistratie en bewegingssensors wil ze de bewegingen van insecten exact vastleggen. Dit basismateriaal gaat zij gebruiken om animaties en lichtschaduw- projecties te maken. Ook wil Linde, met behulp van dansers uit Berlijn, onderzoeken hoe de beweging van de mens kan samengaan met de geregistreerde bewegingen van de insecten.

De jury selecteerde zestien aanmeldingen om hun inzending te presenteren. Hierbij werd behalve de inhoud en de presentatie van de plannen ook gekeken naar drijfveren van de kandidaten en de impact van een verblijf in het buitenland op het werk en de ontwikkeling van de kunstenaars.

Jury

Naast naamgever George Verberg bestond de jury dit jaar uit: Dorothea van der Meulen (dean Academie Minerva en voorzitter van de jury), Robin Punt (hoofd opleidingen Autonome Beeldende Kunst en FMI masters), Tjibbe Hooghiemstra (docent Autonome Beeldende Kunst en kunstenaar) en Marga Slomp (hogeschooldocent FMI Masters).

Tentoonstelling Jorge Luis Barragan Castano

Na de uitreiking van het George Verberg Stipendium 2019 opent Paul de Rook de tentoonstelling van Jorge Luis Barragan Castano. Jorge is de winnaar van de 2018-editie van het George Verbergstipendium. De tentoonstelling toont de botanische tuin als model van esthetisch engagement, en is te zien van 23 januari t/m 7 februari in de koepelzaal van Academie Minerva.

Jorge bezocht het afgelopen jaar diverse botanische tuinen in Oost- en Noord-Europa. Zijn werk draait om het tekenen van bloemen in een niet traditionele setting. Tekenen is voor Jorge een dialoog tussen kunst en wetenschap waarbij het werk niet wordt gebouwd maar eerder groeit zoals een tuin.

George Verberg Stipendium

Het George Verberg Stipendium is in 2004 door het stadsbestuur van Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de NV Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor pas afgestudeerden van de bachelor- en masteropleidingen van Academie Minerva. De winnaar wordt in staat gesteld om maximaal 1 jaar in Oost-Europa, Duitsland, Polen of Scandinavië te verblijven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden