Raadslid Wieke Paulusma finalist voor Europese prijs

Wieke Paulusma - D66
Foto: Gemeente Groningen

Het Groningse D66-raadslid Wieke Paulusma is finalist voor de Innovation in Politics Awards 2019. Dat is een Europese prijs voor politieke vernieuwing.

Paulusma is genomineerd voor haar betrokkenheid bij de Coöperatieve Wijkraad in de Oosterparkwijk. Paulusma is één van de tachtig finalisten voor de Innovation in Politics Awards 2019.

Het Groningse raadslid doet met de Coöperatieve Wijkraad mee in de categorie ‘democratie’. Een jury van ruim 1.000 Europeanen heeft uit 400 genomineerden de finalisten voor de 8 categorieën van de Innovation in Politics Awards 2019 geselecteerd.

Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk

De Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk, waarmee Paulusma is genomineerd, bestaat sinds 2017. In deze wijkraad zitten 11 inwoners van de wijk en een aantal leden van de Groningse gemeenteraad. Samen nemen ze beslissingen over de Oosterparkwijk. Loting heeft bepaald welke wijkbewoners in de wijkraad zijn gekomen. Ook is een Wijkpanel van 400 wijkbewoners door loting tot stand gebracht.

Experimenten

Paulusma is één van de initiatiefnemers van de Coöperatieve Wijkraad. Het is één van de democratische experimenten in Groningen waarmee de gemeenteraad heeft ingestemd. De Oosterparkwijk is de eerste wijk in Nederland met een coöperatieve wijkraad. De afspraak is dat de gemeenteraad de beslissingen van de wijkraad overneemt.

Vertrouwen

Volgens finalist Paulusma verbindt de Coöperatieve Wijkraad in de Oosterparkwijk de participatieve democratie (actieve inwoners) met de representatieve democratie (gekozen volksvertegenwoordigers). “Mijn voornaamste doel met de wijkraad is het bouwen aan vertrouwen. Tussen politici en inwoners en tussen wijkbewoners onderling.”

Deze vernieuwingsprijzen bestaan sinds 2017 en zijn een initiatief van het Innovation in Politics Institute. Dit instituut houdt zich bezig met versterking van de democratie in Europa. Oud voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker was vorig jaar één van de winnaars. De winnaars van dit jaar worden op 4 december in Berlijn bekendgemaakt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden