Aanpak Stadhuis kost 19,3 miljoen euro

Impressie nieuwe raadzaal -Gemeente Groningen
Impressie nieuwe raadzaal -Gemeente Groningen
Foto: Archief De Redactie

De aanpak van het Stadhuis gaat 19,3 miljoen euro kosten. Het college van B&W stelt voor om het revitalisatieplan voor het Stadhuis door te zetten op basis van duurzaamheid, functionaliteit, werkomstandigheden en behoud van de monumentale waarde.

De aanpak bevat onder meer een raadzaal op de derde verdieping, vervanging van de installaties, verbeterde functionaliteit en een betere toegankelijkheid.

Het Stadhuis voldoet functioneel en klimaattechnisch al lang niet meer aan de eisen van deze tijd. Aanpak van het rijksmonumentale gebouw is dan ook noodzakelijk en urgent, aldus het college.

Het gebouw is versleten, installaties zijn verouderd en het gebouw is niet meer goed berekend op haar functie als Stadhuis. Verduurzaming, restauratie en een interne verbouw moeten ervoor zorgen dat het Stadhuis weer past bij de huidige gebruikseisen en toekomstbestendig wordt.

In 2016 startte het project revitalisatie Stadhuis. Er werden twee alternatieven verkend. Een variant die sluit op 15,5 miljoen euro en een variant waarbij de aanpak drie jaar wordt uitgesteld. Beide varianten bleken kostentechnisch veel nadelen op te leveren.

Kiezen voor de variant van 15,5 euro miljoen zou betekenen dat de revitalisatie zich beperkt tot het meest noodzakelijke groot onderhoud. De indeling van het gebouw blijft zoals het nu is met de raadzaal op de begane grond en de fractiekamers op zolder, het Stadhuis blijft in deze variant afhankelijk van aardgas, en functioneel blijft het Stadhuis de ‘knellende jas’, zeker nu met een grotere raad.

De uitstelvariant betekent hogere kosten doordat onder andere de tijdelijke huisvesting langer moet worden aangehouden, veel kosten over drie jaar opnieuw moeten worden gemaakt omdat het huidige proces wordt stilgelegd, extra onderhoud de komende jaren en de kans op uitval van systemen in de komende jaren is reëel. Het college adviseert daarom te kiezen voor het doorzetten van het huidige technische ontwerp.

Dit betekent dat het Stadhuis straks van energielabel G naar energielabel A+++ gaat en ook nagenoeg onafhankelijk wordt van aardgas.

Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad het voorstel in december.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen