Woensdag ‘actualiteitendebat’ over boerenprotest in gemeenteraad

Foto: De Redactie

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren hebben voor woensdag een actualiteitendebat aangevraagd over het uit de hand gelopen boerenprotest van maandag.

Volgens de fracties had het protest forse consequenties voor de openbare orde en is de veiligheid in de binnenstad in gevaar gekomen. Zij willen daarom inzicht in de afwegingen die zijn gemaakt bij het toelaten van een grote hoeveelheid tractors in de binnenstad en de afwegingen om in de loop van de dag wel of niet in te grijpen.

De fracties hebben onder andere de volgende vragen: ‘Was het aantal tractoren in de binnenstad toegestaan? Volgens de burgemeester tussen de 650 en 800 geworden. Wie gaat de schade betalen? Waarom was op een bepaald moment de calamiteitenroute niet begaanbaar? Daarnaast stellen de fracties vragen over de gevaarlijke situatie waarbij twee fietsers ter nauwer nood aan een ernstig ongeluk ontsnapten toen een tractor door de hekken van een bouwplaats heen reed. Het hek vloog vlak langs de hoofden van de fietsers. Ook over de bedreiging en intimidatie van politie door de boeren worden vragen gesteld.

Het debat vindt plaats op woensdag aanvang 15.30 uur in de nieuwe raadzaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen