Coming Outdag: alle Groninger gemeenten hijsen regenboogvlag in estafettevorm

Foto: Gemeente Groningen

Vandaag, vrijdag 11 oktober hijsen alle Groninger gemeenten vanaf 08.30 uur in estafettevorm en op alfabetische volgorde de Regenboogvlag in het kader van Coming Outdag 2019.

De gemeente Appingedam geeft het startsein en hijst de vlag om 08.30 uur en de gemeente Westerwolde sluit de reeks af om 08.41.

Daarna gaan burgmeesters en wethouders onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers in gesprek met lhbti-inwoners en belangstellenden over de vraag of je in je eigen leef- en werkomgeving jezelf kunt en mag zijn.

Traditiegetrouw hijst de gemeente Groningen op Coming Outdag twee enorme regenboogvlaggen vanaf de Martinitoren in aanwezigheid van het gemeentebestuur en een afvaardiging van de lhbti-gemeenschap.

Regenboogconvenant

Het Regenboogconvenant – opgesteld door een werkgroep bestaande uit Statenleden, vertegenwoordigers van de VGG, provincie, COC Groningen en Drenthe en Discriminatie Meldpunt Groningen – werd op 11 oktober 2018 ondertekend door de Groninger gemeenten. Zij spraken hierin af zich in te zetten voor de veiligheid weerbaarheid, sociale acceptatie en zichtbaarheid van lhbti-inwoners in onze provincie, zodat iedereen zichzelf kan zijn.

Met het hijsen van de regenboogvlag geven de Groninger gemeenten een zichtbare boodschap af aan alle werknemers, burgers en organisaties om open te staan voor seksuele en genderdiversiteit.

Eigen keuzes maken

Doel van de Coming-outdag is dat iedereen zichzelf kan zijn en eigen keuzes kan maken. Dat geldt ook voor ‘uit de kast komen’ . Iedereen beleeft liefde, vriendschap, seksualiteit en gender op een persoonlijke manier en dus maakt iedereen eigen afwegingen, die rekening houden – of juist breken – met familie, culturele tradities, gebruiken of religie.

Noodzaak

Coming Outdag is een Amerikaans initiatief uit 1988 om iedereen die ‘nog in de kast zit’ aan te moedigen zich niet langer schuil te houden. Sinds 2009 wordt 11 oktober ook in Nederland georganiseerd. Nederland behoort tot de landen in Europa die het meest positief over homoseksualiteit denken maar aandacht vragen voor acceptatie van seksuele diversiteit blijft hard nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen