Laatste dag burgemeester: Peter den Oudsten benoemd tot ereburger van gemeente Groningen

Foto: Gemeente Groningen

De dag begon met een speciaal ontbijt met 300 inwoners in het Forum. ‘Ontbijten deed hij voor de zekerheid maar van tevoren’. Zo bleef er voldoende tijd over om te praten en handen te schudden met de bewoners.

Hierna volgde een koffiebijeenkomst voor de medewerkers van de gemeente. Den Oudsten kreeg een lang applaus.

Tijdens de bijzondere raadsvergadering waren er toespraken van onder andere plaatsvervangend raadsvoorzitter Berndt Benjamins, commissaris van de Koning René Paas, voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen Jouke de Vries en locoburgemeester Mattias Gijsbertsen.

Uit de toespraken bleek dat Den Oudsten als burgervader een betrokken persoon was voor zijn inwoners, collega’s en veel verbindingen heeft weten te leggen voor de stad.

Zilveren plaquette

Den Oudsten ontving ook de zilveren plaquette van de Rijksuniversiteit Groningen. Voorzitter van het College van Bestuur Jouke de Vries vertelde dat scheidend burgemeester krijgt de plaquette onder meer voor zijn inzet voor het onderwijs.

Ereburger van gemeente Groningen

Tijdens de vergadering maakte wethouder en locoburgemeester Mattias Gijsbertsen bekend dat den Oudsten benoemd is tot ereburger van de gemeente Groningen.

Portret

Ook werd een portret van Den Oudsten onthuld, door Adriaan de Wolf, student aan de Klassieke Academie in Groningen. Het portret komt op het stadhuis te hangen. Daar hangen ook portretten van andere oud-burgemeesters.

De bijzondere raadsvergadering eindigde met een laatste toespraak van scheidend burgemeester Den Oudsten.

Den Oudsten was van 2 januari 2015 tot 1 januari 2019 burgemeester van Groningen, én tot vrijdag 27 september 2019 waarnemend burgemeester van de fusiegemeente Groningen. Hij wordt maandag 30 september opgevolgd door Koen Schuiling (VVD).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen