Leerlingen Ten Boer helpen bij archeologische opgraving

Impressie nieuwe kindcentrum Ten Boer.
Foto: Gemeente Groningen

Leerlingen van CBS De Fontein en OBS De Huifkar helpen sinds gisteren, donderdag 12 september en vandaag bij de archeologische opgraving aan de Riekele Prinsstraat in Ten Boer. De opgraving betreft een middeleeuwse huiswierde, een eenvoudig boerenerf, die in de 10e en 11e eeuw na Christus bewoond werd.

De archeologische opgraving, in opdracht van de gemeente Groningen is de voorbereiding op de bouw van het Kindcentrum Ten Boer. Deze nieuwbouw zal straks huisvesting bieden aan de scholen CBS De Fontein, OBS De Huifkar en kinderopvang Kids2b. De bouw van het kindcentrum start medio oktober.

Vindingrijkheid

De leerlingen krijgen op de opgravingslocatie uitleg over wat archeologie nou eigenlijk is, wat er gebeurt tijdens een archeologische opgraving en hoe sporen uit het verleden te herkennen zijn aan de hand van vondstmateriaal.

Deze vondsten – zoals bijvoorbeeld aardewerk, dierlijk botmateriaal, natuursteen en metaal – nemen ze mee naar school. Daar worden de vondsten gewassen en gesplitst in vondst-categorieën. Naar eigen inzicht en met een flinke dosis creativiteit maken de leerlingen vervolgens van een bijzondere of leuke vondst een tekening, schrijven ze er een gedicht of verhaal over of maken ze een stripverhaal over de historische vindplaats. Alles mag.

Alle door de leerlingen gemaakte tekeningen, gedichten en verhalen worden toegevoegd aan het officiële rapport van de archeologen.

Open dag

De opgravingen zijn zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur toegankelijk voor publiek. Er zal een korte presentatie gegeven worden hoe Ten Boer eruit zag in de middeleeuwen en hoe de mensen in die periode leefden. Ook krijgen de bezoekers uitleg over sporen in de grond en over aangetroffen vondsten. Met een Virtual Reality-bril is het bovendien mogelijk om op een unieke manier een kijkje te nemen in de geschiedenis.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden