Eerste diploma’s Wijkgilde Beijum uitgereikt

Foto: Gemeente Groningen

oensdag 10 juli vond de eerste diploma-uitreiking plaats van Wijkgilde Beijum. Tijdens een feestelijke ceremonie in Wegwijzer Beijum kregen de deelnemers uit handen van wethouder Mattias Gijsbertsen hun allereerste diploma.

Zeventien bewoners van Beijum begonnen in september 2018 met deze opleiding. Zij volgden een schooljaar lang in de eigen wijk één dag per week scholing van Noorderpoort. Daarnaast liepen zij stage in de wijk, bij organisaties als Leger des Heils, WIJ Beijum, het Heerdenhoes en WerkPro.

De deelnemende wijkbewoners behaalden in het verleden nooit eerder een diploma, ieder met een eigen reden. Het succes van het Wijkgilde ligt in de wijkgerichte aanpak: de school komt als het ware naar de mensen toe en dat maakt het een stuk laagdrempeliger. De Wijkgilde-studenten steunden elkaar bij problemen en huiswerk en sleurden elkaar erdoorheen als dat nodig was.

Na de diploma-uitreiking worden vervolgstappen gezet. Sommige deelnemers hebben zich al aangemeld voor een vervolgopleiding of een sollicitatietraining via de gemeente. Anderen hebben nog wat meer werkervaring nodig en blijven zich eerst nog vrijwillig inzetten voor Beijum. Maar dan wel met een diploma op zak.

Tweede wijkgilde

Gezien het succes is besloten een tweede Wijkgilde in Beijum en Lewenborg te organiseren met als opleidingen detailhandel, zorg en dienstverlening en horeca. Belangrijkste doel is wijkbewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de wijken Lewenborg en Beijum stappen richting betaald werk te laten zetten.

Het opdoen van werkervaring vindt in principe plaats in de wijk. De theorie vindt plaats bij het Trefpunt in Beijum en in De Oude Bieb in Lewenborg, door een gekwalificeerde docent van het Noorderpoortcollege.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden