Inschrijving voor het Hendrik de Vriesstipendium 2019 geopend

Hendrik de Vries.
Foto: Gemeente Groningen

De inschrijving voor het Hendrik de Vriesstipendium 2019 is weer geopend. Jonge kunstenaars en schrijvers kunnen hun plan insturen tot en met 15 september insturen.

De winnaars ontvangen elk een beurs van 6.000 euro waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Voor het literaire stipendium wordt 2.500 euro van dit bedrag besteed aan een professionele boekuitgave. De uitreiking is op zaterdag 14 december 2019 tijdens het talentevent Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst Groningen.

De gemeente Groningen reikt het stipendium jaarlijks uit aan een jong talent op het gebied van beeldende kunst en aan een jong talent op het gebied van literatuur. Jonge kunstenaars tot en met 35 jaar, wonend of werkend in de gemeente Groningen, en met een professioneel portfolio kunnen meedoen.

Beeldend en Literair

Sinds 2017 reikt de gemeente het stipendium elk jaar uit voor de beeldende kunst en de literatuur. Daarmee is het mogelijk dat deelnemers aan beide genres tegelijk mee kunnen doen. Hendrik de Vries was zelf ook een dubbeltalent. Talenten kunnen zich aanmelden door een plan voor nieuw werk in te dienen op www.gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia.

Juryleden

Het college benoemt voor elke cultuurperiode een kernjury van vier leden. Voor de komende jaren zijn dit Andrea Moeller (voorzitter en directeur Media Art Friesland), Aimée Terburg (beeldend kunstenaar), Matthijs Sanders (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de RUG) en Barend van Heusden (hoofd faculteit Kunst, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen en vertegenwoordiger van de Hendrik de Vriesstichting). Daarnaast wijst de juryvoorzitter jaarlijks twee aanvullende juryleden aan. Voor 2019 zijn dit: Sjimmie Veenhuis (beeldend kunstenaar) en Vamba Sherif (schrijver).

Het Hendrik de Vriesstipendium

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele en talentvolle Groninger kunstenaars en schrijvers. Het stipendium is bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren.

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden