Nieuwe gemeente Groningen sluit jaarrekening positief af

Foto: Archief De Redactie

De voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer sluiten gezamenlijk het jaar 2018 positief af met een resultaat van 39,2 miljoen euro. De voormalige gemeente Groningen sloot af met een positief saldo van 40 miljoen euro, Ten Boer had een voordelig resultaat van 1,4 miljoen euro. Haren sloot af met een nadelig resultaat van 2,2 miljoen euro.

Nadat per 1 januari 2019 de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer als één gemeente zijn verder gegaan, zijn de wettelijke taken van de gemeenten overgedragen naar de nieuwe gemeente Groningen.

Wethouder Financiën Paul de Rook: “De winkel moest gewoon open blijven tijdens de enorme klus van de herindeling. Daar hebben alle drie de voormalige gemeenten hun steentje aan bijgedragen. In zowel Groningen, Haren als Ten Boer zijn mooie resultaten geboekt, zowel beleidsmatig als ook financieel. Ik ben daar als wethouder Financiën trots op”.

Voormalige gemeente Groningen

Het uitgangspunt voor 2018 was een inclusieve stad: een stad waar iedereen meedoet, zoveel mogelijk mensen werk hebben en in aantrekkelijke wijken wonen.

Op het gebied van Werk en Inkomen is het afgelopen jaar ingezet op het verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt. In totaal zijn 760 kandidaten geplaatst en daarmee is de doelstelling ruimschoots behaald, aldus de gemeente.

De werkgelegenheid is in 2018 toegenomen met 5.177 banen naar ruim 145.000 banen. Hiermee is de verhoogde ambitie uit de Economische Agenda 2015-2019 eerder gerealiseerd dan voorspeld.

Op het gebied van oderwijs stelt de gemeente sinds september 2018 alle peuters in de gelegenheid om zestien uur peuteropvang te volgen.

Inspanningen om krapte op de woningmarkt in te lopen waren ook succesvol. Zo steeg het aantal sociale huurwoningen van 38.293 naar 39.400. Ook voor jongerenhuisvesting zijn het afgelopen jaar 294 eenheden gerealiseerd en zijn nog eens 3000 nieuwe eenheden in de planning tot en met 2021.

Voormalige gemeente Haren

Het tekort van de voormalige gemeente Haren van 2,2 miljoen euro is ontstaan door in afwachting zijn van het nieuwe bestemmingsplan, het stopzetten van de ontwikkeling van het Haderaplein en een administratieve correctie van onderhoudslasten.

Ook zijn er een aantal mooie resultaten bereikt in de voormalige gemeente Haren is, zoals de ingebruik name van het nieuwe gebouw van de Sint Nicolaasschool met ingang van het schooljaar 2018/2019.

Door samenwerking tussen de Bibliotheek en het Clockhuys is een aantal succesvolle projecten afgerond.

Daarnaast zijn er zijn meerdere verkeersprojecten uitgevoerd, zo is het eerste gedeelte van de fietssnelweg Groningen-Assen gerealiseerd op het gedeelte tussen Groningen en Haren.

Voormalige gemeente Ten Boer

In Ten Boer is op het gebied van Onderwijs, Sport en Cultuur met de inzet van de Buurtsportcoach de sportdeelname verhoogd.

Ook op het gebied van duurzaamheid zijn stappen gezet. Eén derde van de huishoudens in Ten Boer wekt zelf al duurzame stroom op met zonnepanelen. Belangrijk voor Ten Boer is het besluit van het kabinet om de gaswinning uit het Groningenveld volledig af te bouwen.

De versterkingsoperatie hebben we naar aanleiding van dit besluit in 2018 herijkt en is opgenomen in het Lokaal Plan van Aanpak voor de nieuwe gemeente Groningen. Via het Nationaal Programma Groningen is aanspraak gemaakt op financiële middelen. Inmiddels is gestart met Dorpstafels in Ten Post en Woltersum om in samenspraak met bewoners uitvoering te geven aan de plannen.

Toch is de gemeente nog niet overal tevreden over: “Zo werden we in 2018 geconfronteerd met tekorten rond de BUIG, de WMO en de Jeugdhulp. Ten aanzien van de maatwerkvoorzieningen Wmo en de Jeugdhulp heeft het grip houden op de uitgaven in 2018 een grote inspanning gevraagd”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen