Definitief ontwerp aanpak Stadhuis gereed

Impressie van de vernieuwde vestibule.
Impressie van de vernieuwde vestibule.
Foto: Gemeente Groningen

Het definitieve ontwerp voor de aanpak van het Stadhuis is klaar. Het rijksmonument op de Grote Markt heeft hoognodig groot onderhoud nodig. Verduurzaming, restauratie en een interne verbouw maken deel uit van het plan van aanpak, meldt de gemeente.

Belangrijk onderdeel van de aanpak van het college van B&W is dat aan de buitenkant van het neoclassicistische rijksmonument niets zal veranderen.

Binnenin zijn wel de nodige veranderingen. De raadzaal verhuist van de begane grond naar de derde verdieping. De kamers van de raadsfracties verhuizen naar de begane grond.

In het midden van het gebouw zal het huidige atrium worden omgebouwd tot een representatieve ontvangstzaal. Deze zaal reikt vanaf de begane grond tot aan de zolder en verbindt op die manier alle werkverdiepingen met elkaar. Begin 19e eeuw was deze ruimte de binnenhof op straatniveau waar de koetsen stonden.

Naast de renovatie wordt het gebouw ook verduurzaamd. Er komen nieuwe technische installaties, dubbel glas en zonnepanelen op het dak.

Het nu vastgestelde definitieve ontwerp kan op instemming rekenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De kosten van de renovatie zijn begroot op 15,5 miljoen euro. De werkzaamheden starten naar verwachting begin 2020 en zullen ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen.

In die tussentijd zal de gemeenteraad in het Provinciehuis vergaderen. Het college van B&W, de ambtelijke ondersteuning en de raadsfracties zijn in die periode aan het werk in het nu in verbouw zijnde (gemeentelijke) gebouw aan de Radesingel 6.

Het einddoel van de ingrijpende renovatie is een gebouw dat zich voor de komende decennia uitnodigend, representatief en functioneel presenteert.

Later dit jaar zal de gemeenteraad over de aanpak besluiten.

Voor meer informatie: www.gemeente.groningen.nl/aanpakstadhuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen