Gemeenteraad beslist over verhoging OZB

Foto: Publiek Domein

De gemeenteraad beslist vandaag over het verhogen van de Onroerendzaakbelasting (OZB). Het college wil de inkomsten uit de OZB met tien procent verhogen. Met deze inkomsten wil het college kunnen investeren in de gemeente Groningen.

Daarnaast staan ook de opvang van dakloze vreemdelingen, de uitbreiding van de Meeroeversschool, de toekomst van Betonbos en de opkomst bij de afgelopen herindelingsverkiezing op de agenda.

Bezuinigen

Met het voorstel voor de verhoging met tien procent van de OZB, de gemeentelijke belasting die inwoners en ondernemers betalen als ze huizen bezitten of ‘gebruiken’ wil het nieuwe college de plannen uit het coalitieakkoord van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie betalen. “Om de investeringen mogelijk te maken, moeten we bezuinigen en zijn lastenstijgingen onvermijdelijk”, zeggen B&W. “De lastenstijgingen landen zoveel mogelijk bij inwoners die profiteren van het gunstige economische tij.”

Ander onderwerp is de pilot voor de opvang van dakloze vreemdelingen waaraan Groningen mee wil doen. Groningen betaalde tot nu toe zelf voor de zogeheten bed, bad – en broodvoorziening (BBB) voor vreemdelingen die elders geen opvang meer kunnen krijgen. Straks is ‘Groningen’ één van de vijf pilots van de Landelijke Voorziening voor Vreemdelingen (LVV), waarin de deelnemende gemeenten en het Rijk samenwerken. De gemeente krijgt daar geld voor. De LVV-pilots vervangen de huidige BBB-voorziening in de deelnemende pilotgemeenten. B&W wil van de politieke partijen in de raad weten hoe ze over de deelname aan de pilot denken.

Meerstad

Verder staat de uitbreiding van de Meeroeversschool in Meerstad op de agenda. Om de groei van deze school op te kunnen vangen worden er vijf lokalen uit de oude gemeente Haren naar de school in Meerstad verplaatst. De kosten waren eerst geraamd op 650.000 euro. Maar door meer aanpassingen in bijvoorbeeld isolatie, verwarming en ventilatie kost alles uiteindelijk 800.000 euro. B&W vragen de raad om het extra geld ter beschikking te stellen.

De OZB, de vreemdelingenopvang en de Meeroeversschool zijn zogeheten discussiestukken. Daar zal de raad uitgebreid over debatteren. Twee andere onderwerpen op de agenda zullen korter worden besproken, de zogeheten 1-minuutinterventies. Hierin kunnen partijen nog even kort hun standpunt over het onderwerp toelichten en kunnen dan nog een motie met een verzoek indienen waarover de raad dan stemt.

Betonbos

Eén zo’n 1-minuutinterventie gaat over Betonbos aan de Eemskanaalzone. Daar wordt met alternatieve woonvormen illegaal gewoond. De eigenaar van de grond, een ontwikkelaar, wil een einde maken aan het gedoogbeleid.

Het andere onderwerp is de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezing op 21 november 2018 voor de nieuwe gemeente Groningen. De opkomst was 44,1 procent; meer kiesgerechtigden gingen niet dan wel stemmen. Wat kan er worden gedaan om de opkomst de volgende keer te verhogen?

De raadsvergadering begint om 16.30 uur en vanaf de publieke tribune te volgen. Ook kan de vergadering thuis gevolgd worden via groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen