Grootste zonnepark gemeente Groningen geopend

Opening zonnepark Roodehaan.
Foto: © Fedor Swart

Met het doorknippen van een lint bij de ingang opende Philip Broeksma, wethouder Energietransitie, woensdag officieel het Groninger Zonnepark Roodehaan.

Het park van 22 hectare is qua oppervlakte het grootste zonnepark in de gemeente Groningen. Er staan ruim 81.000 zonnepanelen met een vermogen van 11,4 MW. Deze gaan meer dan 3.500 huishoudens van lokale groene stroom voorzien.

Bij de ontwikkeling van het park is volgens wethouder Broeksma rekening gehouden met het cultuurhistorisch landschap. Een oude meander van de Hunze is bijvoorbeeld behouden. Deze groenstrook is in het park vrijgehouden voor diverse plantensoorten en insecten.

Het zonnepark is ontwikkeld in samenwerking met Hanergy, SolarEnergyWorks en Sunprojects, en gefinancierd door Sunrock.

Chinese afvaardiging

Bij de opening was ook een afvaardiging van de Chinese ambassade aanwezig. De zonnepanelen zijn geproduceerd in Duitsland door Solibro, een dochteronderneming van het Chinese Hanergy. “Dit zonnepark is het resultaat van een internationale samenwerking, waarbij China en Chinese partners een bijdrage leveren aan de energietransitie in Nederland en de verduurzamingsdoelstellingen van de gemeente Groningen”, zegt Guosheng Zhang, hoofd Economische Zaken van de Chinese ambassade.

Daken

In totaal is ruim 800 MW aan zonnestroominstallaties nodig om de Groningse ambitie te realiseren. Het leggen van zonnepanelen op daken van woningen en bedrijfsgebouwen levert zo’n 300 MW op, voor de overige 500 MW zijn zonneparken nodig.

Reacties

article
794003
Grootste zonnepark gemeente Groningen geopend
Met het doorknippen van een lint bij de ingang opende Philip Broeksma, wethouder Energietransitie, woensdag
https://groningen.nieuws.nl/gemeente/794003/grootste-zonnepark-gemeente-groningen-geopend/
2019-03-14T15:00:27+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2019/03/13182839/IMG_1653-Opening-zonnepark-Roodehaan-%C2%A9Fedor-Swart.jpg
Gemeente