Verhoging OZB in raadscommissie

Foto: Jan Buurma

Vandaag, woensdag 13 maart bespreken raadsleden onder meer de OZB-plannen van het nieuwe college van B&W. Dat gebeurt in een raadscommissievergadering die om 16.30 uur begint.

Het college wil de OZB-inkomsten uit woningen verhogen om de investeringen uit het coalitieakkoord van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie mogelijk te maken. Het college wil fors investeren in onder meer wijk- en dorpsvernieuwing, de energietransitie en de binnenstad. Dat moet worden betaald.

“Om deze investeringen mogelijk te maken, moeten we bezuinigen en zijn lastenstijgingen onvermijdelijk”, aldus B&W. “De lastenstijgingen landen zoveel mogelijk bij inwoners die profiteren van het gunstige economische tij.”

Eén van de maatregelen is verhoging van de OZB-inkomsten uit woningen met 10 procent. De lastenstijging is volgens het college gerechtvaardigd omdat de voorgenomen investeringen deels ook ten gunste komen van de woningwaarde.

Bedrijven in de oude gemeenten Haren en Ten Boer gaan door de OZB-plannen aanzienlijk meer OZB betalen. Voor deze bedrijven is er een compensatieregeling zodat zij geleidelijk toegroeien naar het hogere OZB-niveau. Volgens de plannen groeit de OZB voor zogeheten niet-woningen (de bedrijven) in 5 jaarlijkse stappen naar het hogere niveau.

Betonbos

Een ander punt op de agenda is de toekomst van Betonbos aan de Eemskanaalzone. Daar wordt met alternatieve woonvormen illegaal gewoond. De eigenaar van de grond, een ontwikkelaar, wil een einde maken aan het gedoogbeleid. De partij voor de Dieren en GroenLinks willen over de kwestie verder praten met de andere politieke partijen. Volgens deze fracties heeft de illegale bewoning een positieve invloed gehad op natuurbeheer en omgeving.

Verder praten raadsleden op verzoek van de PVV over de rol van de gemeente rond de zogeheten Regionale Energie Strategie.

De raadscommissievergadering begint om 16.30 uur. De vergadering is openbaar en vanaf de publieke tribune te volgen en ook live via groningen.raadsinformatie.nl.

Reacties

article
793784
Verhoging OZB in raadscommissie
Vandaag, woensdag 13 maart bespreken raadsleden onder meer de OZB-plannen van het nieuwe college van
https://groningen.nieuws.nl/gemeente/793784/verhoging-ozb-in-raadscommissie/
2019-03-13T14:00:35+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2016/11/16121510/stadhuis-jan.jpg
Gemeente