Renée Luth nieuwe Stadsdichter gemeente Groningen

Foto: Gemeente Groningen

Renée Luth is maandagavond in het Grand Theatre gekozen als nieuwe Stadsdichter van Groningen voor de komende twee jaar. Dat maakte wethouder Paul de Rook bekend.

Renée Luth (1979) volgt Lilian Zielstra op, die na twee jaar haar termijn afsloot met de presentatie van haar poëziedebuut Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan.

Renéé Luth “schrijft poëzie van hoge literaire kwaliteit. De dichter bedient zich van een sterke beeldtaal, waarbij woordkeus en ritme samenvallen”, aldus het juryrapport.

Luth woont sinds twee jaar in Haren, nadat ze 15 jaar in Groningen woonde. Ze wil zich de komende 2 jaar inzetten voor de verbinding van bewoners van de ‘oude’ herindelingsgemeenten. Daarnaast wil ze zich inzetten voor meer zichtbaarheid van gedichten in de openbare ruimte, en voor de literaire talentontwikkeling van kinderen en jongeren.

Al vele jaren is Luth actief in Groningen als dichter, docent, filmmaker, beeldend kunstenaar en cultureel organisator. Twee dichtbundels van haar hand verschenen bij uitgeverij Passage. Ze werkt als workshopdocent en ‘taalcoach’ voor onder andere Poëziepaleis en Urban House veel met kinderen en jongeren met een grote verscheidenheid aan culturele achtergronden.

Renée Luth is de negende stadsdichter sinds 2002. De stadsdichter schrijft zes stadsgedichten per jaar, schrijft gedichten bij de zogenoemde “eenzame uitvaarten” en kan daarnaast bij tal van gelegenheden worden uitgenodigd een toepasselijk gedicht te schrijven. De bekendmaking vond plaats tijdens de Poëzieweek in Groningen.

Reacties

article
776171
Renée Luth nieuwe Stadsdichter gemeente Groningen
Renée Luth is maandagavond in het Grand Theatre gekozen als nieuwe Stadsdichter van Groningen voor
https://groningen.nieuws.nl/gemeente/776171/renee-luth-nieuwe-stadsdichter-gemeente-groningen/
2019-02-05T12:45:16+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2019/02/05112214/Stadsdichter-Ren%C3%A9e-Luth-2019.jpg
Gemeente