Europa wijst Groningen aan als koploper energietransitie

Foto: Henk Tammens

De Groningse aanpak van de energietransitie is een voorbeeld voor andere Europese steden, vindt de Europese Commissie. Deze erkenning levert Groningen een subsidie van 7,6 miljoen euro op om haar koploperspositie verder uit te bouwen en aan de rest van Europa te demonstreren.

Gemeente, bedrijfsleven, kennisinstellingen, woningcorporaties en bewoners gaan samen aan de slag om de wijk van de toekomst te maken met daarin energie-opwekkende gebouwen en slimme ICT-toepassingen.

CO2-neutraal in 2035

Groningen heeft de ambitie om in 2035 een slimme CO2-neutrale stad te zijn. Veel eerder dan de rest van Nederland en Europa.

De gemeente Groningen gaat in wijken in Groningen noord en zuidoost een aantal representatieve gebouwen, nieuw en oud, groot en klein selecteren. Een aantal van deze gebouwen worden niet alleen energieneutraal, maar krijgen energie-overschotten. Daar kunnen andere gebouwen die moeilijk te verduurzamen zijn van profiteren. Zo kunnen wijken sneller en efficiënter energieneutraal gemaakt worden.

Erkenning

“Het aanwijzen als koploper en de bijbehorende subsidie is een geweldige erkenning voor de internationale leiderspositie van Groningen en zal ons veel internationale aandacht opleveren”, aldus wethouder Joost van Keulen van economische en internationale zaken.

Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen: “De aanwijzing als Europees koploper geeft aan dat we de goede dingen aan het doen zijn. Door onze voorbeeldfunctie kunnen andere Nederlandse én Europese steden hier nu ook van leren en van profiteren.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden