Groningen krijgt historisch museum

Foto: Erik Brand

Groningen krijgt een historisch museum. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum gaat in samenwerking met het Groninger Museum en de Groninger Archieven doorgroeien naar een historische ontmoetingsplek (hub).

Kwartiermaker Nicolette Bartelink, ontwikkelt hiervoor samen met deze organisaties een plan van aanpak.

Met het historisch museum willen de partijen de geschiedenis en de verhalen van Groningen van zowel de stad als het ommeland, een zichtbare plek in het historisch kwartier van de stad geven.

Het museum zal naast een vaste presentatie, ruimte bieden aan een netwerk van culturele instellingen en musea om historische thema’s te presenteren. Ook de bezoekers kunnen meedenken over de programmering van het museum.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft sinds 2016 met haar programmering geëxperimenteerd, waarbij zij het aanbod heeft verbreed naar het thema Groninger geschiedenis. Voorbeelden zijn onder andere Made in Stad – Vijf Groninger bedrijven, Kerstvloed 1717 en Groningen in 3D, de stad in stereofoto’s 1868-1940, in samenwerking met de Groninger Archieven.

Het plan van aanpak is begin januari 2019 gereed en moet bestaan uit een heldere missie, programmering op hoofdlijnen en financiële kaders voor investeringen en exploitatie. Ook de afstemming met samenwerkingspartners, een duidelijke keuze voor doelgroepen en een marketingconcept vormen belangrijke onderdelen van het plan.

Drs. Nicolette Bartelink

Drs. Nicolette Bartelink (1961) is zowel inhoudelijk als organisatorisch eindverantwoordelijk geweest bij diverse musea in Nederland waaronder Groninger Museum, Museum Catharijneconvent in Utrecht en Museum Jan Cunen in Oss. Ze heeft als projectmanager, senior consultant en accountmanager gewerkt bij diverse toonaangevende ontwerpbureau’s (o.a. Philips Design).

De gemeente en de provincie Groningen hebben extra budget voor ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum beschikbaar gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen