Vaste brug en nieuwe bushaltes bij Provinciehuis en Stadsschouwburg

Impressie Kattenbrug.
Impressie Kattenbrug.
Foto: Gemeente Groningen

Over het Schuitendiep komt een vaste brug, de nieuwe Kattenbrug’ in het verlengde van het Gedempte Kattendiep.

Het inrichtingsplan voor de Kattenbrug en de omgeving is vastgesteld door het college van B&W.

Verder worden de kades rond de brug deels verlaagd en komt er meer groen. Daarnaast komen er in de toekomst nieuwe bushaltes bij het Provinciehuis en de Stadsschouwburg en wordt de Sint Jansstraat aangepakt.

Ter plaatse worden ook een aantal verkeersmaatregelen genomen om te zorgen dat er voldoende doorstroming voor de bussen en het overig verkeer is. Zo komt er een gedeeltelijke 30 km zone, worden de verkeerslichten op de Sint Jansbrug weggehaald en trottoirs aangepast. Hier komen rode en gele klinkers in plaats van de gebruikelijke grijze tegels. Op sommige stukken wordt ook het asfalt aangepakt. Dit zorgt er samen met de andere maatregelen voor dat weggebruikers dit deel beter herkennen als een gebied waar een maximumsnelheid geldt van 30 kilometer per uur

Het is de bedoeling dat vanaf eind 2019 de (HOV-)bussen niet meer over de Grote Markt rijden, maar aan de oostkant van de binnenstad de route nemen via de Diepenring.

Herinrichting Sint Jansstraat

Het college heeft ook een ontwerp voor de herinrichting van de Sint Jansstraat goedgekeurd. De inrichting wordt afgestemd op voetgangers en fietsers en op de bereikbaarheid door auto’s van de nieuwe parkeergarage onder het Groninger Forum.  Voor deze plannen vraagt het college een extra krediet van 1,5 miljoen euro.

De plannen worden nu naar de gemeenteraad gestuurd. Die spreekt zich daar waarschijnlijk voor de zomer over uit. Als de gemeenteraad akkoord gaat, volgt het proces van vergunningaanvragen en -verlening voor de Kattenbrug.

Begin volgend jaar wordt dan gestart met de bouw van de brug en de aanpak van de kades en daarna volgen de bushaltes. Met de Sint Jansstraat wordt dit najaar al gestart in verband met de ingebruikname van de parkeergarage onder het Groninger Forum eind dit jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen