Gemeente: Afsluiting einde collegeperiode met positief financieel resultaat

Foto: Jan Buurma

De gemeente Groningen sluit het laatste volledige jaar van de huidige collegeperiode, 2017, af met een positief financieel resultaat van 12,9 miljoen euro.

Het weerstandsvermogen ligt de komende jaren (2018 tot en met 2021) boven het streven van 100 procent. Dit betekent dat de gemeente goed in staat is om financiële risico’s op te vangen.

Ook heeft de accountant een goedkeurende verklaring afgegeven. De aanbevelingen in het rapport van de accountant over het verslag van 2016 zijn ter harte genomen, meldt de gemeente.

‘Zowel inhoudelijk maar ook vanuit financieel oogpunt kunnen we tevreden terugkijken op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt’, aldus wethouder financiën Ton Schroor. En in het feit dat we in tegenstelling tot vorig jaar weer een goedkeurende verklaring van de accountant hebben gekregen, zie ik een groot compliment voor de gemeentelijke organisatie.’ Het financiële resultaat ontstond grotendeels binnen projecten of beleid dat ook in 2018 doorloopt. Dit geld blijft voor het oorspronkelijke doel beschikbaar.

Veel van de ambities uit het collegeprogramma zijn verwezenlijkt.

Voorbeelden hiervan zijn de toegenomen werkgelegenheid (4000 extra arbeidsplaatsen en 800 nieuwe bedrijven in 2017), het gebiedsgerichte werken (samenwerken met bewoners en andere partijen in de wijken) en de ontwikkelingen in de aantrekkende woningmarkt (versnelling in de woningbouwprojecten en gebiedsontwikkeling in de stad). In het sociale domein wordt de transformatie gestalte gegeven door de oprichting van de Stichting WIJ Groningen en tot slot wordt er hard gewerkt om de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad in de toekomst op peil te houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen