Groninger overheden kopen samen lokale, duurzame energie

Foto: Gemeente Groningen

Dertien Groninger gemeenten, de provincie, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst gaan gezamenlijk groene energie inkopen bij Eneco en Energie VanOns. Dat is de lokale organisatie die energie verkoopt van de Groninger Energiecoöperaties.

Op het Waagplein werd maandagmiddag een mysterieuze box ‘opgeladen’ door fietsende bestuurders. Nadat er genoeg energie was opgewekt viel de box, met enthousiaste schoolkinderen van basisschool De Ster uit Harkstede erin, open. De leerlingen nemen met hun school deel aan Energy Challenges en geven de bestuurders een pluim voor deze inkoop van duurzame energie.

Alle energie voor de honderden publieke gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting in de provincie wordt dan lokaal opgewekt. Samen is dit een stroomverbruik van circa 60 miljoen kWh per jaar, wat te vergelijken is met 17.000 huishoudens.

‘Het bundelen van de energie inkoop biedt bijvoorbeeld Grunneger Power en kleinere coöperaties de kans te investeren in innovatie’, aldus wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen.

Koploper

Groningen is met de afsluiting van dit langdurige energiecontract een van de koplopers in Nederland. Nijmegen en Den Haag gingen voor. De Groninger partijen stimuleren de energieleveranciers bovendien bij de bouw van nieuwe zonne- en windenergieparken werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Reacties

article
660733
Groninger overheden kopen samen lokale, duurzame energie
Dertien Groninger gemeenten, de provincie, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst gaan gezamenlijk groene energie inkopen
https://groningen.nieuws.nl/gemeente/660733/groninger-overheden-kopen-samen-lokale-duurzame-energie/
2018-06-12T12:45:46+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/06/12113543/Groninger-overheden-kopen-samen-lokale-duurzame-energie.jpg
Gemeente