Wormenhotels ‘geopend’ in Groningen

Foto: © Henk Tammens

rie wormenhotels zijn donderdag 24 mei geplaatst door Stichting Buurtcompost in onze stad. Van het GFT-afval maken de wormen vruchtbare compost. De wormenhotels staan in de Bottelroosstraat (Wijkbedrijf Selwerd), de Van Oldebarneveltlaan (bij Edanz) en in de Kraanvogelstraat.

In een wormenhotel wonen zo’n 1.000 wormen, die leven van ons GFT-afval (Groente-, Fruit- en Tuinafval). In onze stad produceren we met z’n allen meer dan 7.000 ton GFT-afval per jaar (bron: Afvalbeheerplan 2016-2020).

Alternatief voor GFT

De gemeente Groningen wil haar bewoners hiervan bewust maken en mogelijke alternatieven bieden, zodat er minder GFT-afval wordt weggegooid. Een wormenhotel is een alternatief. Elk wormenhotel kan per jaar 2.500 kg GFT-afval verwerken tot herbruikbare compost.

Afvalvrij

De gemeente Groningen wil in 2025 afvalvrij zijn. Alle afvalstromen moeten dan worden hergebruikt. Het wormenhotel in de Kraanvogelstraat plaatsen we samen met woningbouwcorporatie Nijestee.

Buurt zorgt voor wormenhotel

De buurtbewoners zorgen voor het wormenhotel. Ze krijgen hiervoor een cursus en Stichting Buurtcompost biedt ondersteuning bij de opstartfase. Over enkele maanden kunnen de buurtbewoners de eerst compost oogsten. Die compost wordt dan weer in de buurttuinen of in plantenbakken gebruikt. Dat is goed voor de bodem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen