Groningen doet proef met stemmen tijdens referendum

Foto: De Redactie

De gemeente Groningen gaat een proef doen op 21 maart met stemmen tijdens het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in Nederland. In vijf stembureaus telt de gemeente de stemmen niet alleen met de hand, maar ook met een nieuw ontwikkelde applicatie.

Het echte stemmen gebeurt nog gewoon op papier. De kiezer merkt vrijwel niks van de proef; alleen het stembureau scant de QR-code op de stempas één keer extra. Dit gebeurt voordat het normale stemmen start. De applicatie houdt precies bij wanneer een stempas wordt gescand.

Privacy

De stemmer blijft altijd anoniem en de kiezers brengen de officiële stem nog steeds op papier uit. Een uitgebrachte stem is dus niet tot een identiteit of het tijdstip van stemmen terug te herleiden. De gemeente slaat tijdens de proef geen persoonsgegevens op en slaat de QR-codes op de stempassen beveiligd en onherkenbaar op.

De gemeente Groningen zoekt met deze proef naar meer veiligheid, transparantie en betrouwbaarheid tijdens verkiezingen. Hierbij werkt de gemeente samen met adviesbureau Berenschot en technologie partner LAB15.

Betrouwbaar en inzichtelijk

Met de proef wil de gemeente onderzoeken of nieuwe technologieën de betrouwbaarheid van het stemproces kunnen vergroten. Het voorkomt menselijke fouten of fraude. Naast de betrouwbaarheid biedt deze technologie ook de mogelijkheid om het stemmen inzichtelijk te maken. Kiezers kunnen het aantal stemmen direct digitaal volgen, zonder dat dit gevolgen heeft voor het stemgeheim.

Bijkomend voordeel is dat het systeem de stemmen optelt. Meer informatie: stemmen-telt.nl/groningen

Vijf stembureaus

De proef vindt plaats bij de volgende vijf stembureaus in de gemeente Groningen: locaties van de gemeente Groningen aan het Hanzeplein 120 (GGD) en aan het Gedempte Zuiderdiep 98, het Centrum Beeldende Kunst (CBK) aan de Trompsingel 27, het Heerenhuis aan Spilsluizen 9 en de Doopsgezinde Kerk aan de Oude Boteringestraat 33.

Technologie

Doel van de proef is om te onderzoeken of de gemeente de huidige software die ze gebruikt bij het tellen van stemmen in te toekomst kan vervangen door een nieuw ontwikkelde applicatie. Deze applicatie maakt gebruik van blockchain technologie dat zich kenmerkt door transparantie, controleerbaarheid en betrouwbaarheid.

De gemeente slaat informatie in de applicatie versleuteld op. Op de website stemmen-telt.nl/groningen zijn gedurende de verkiezingsdag opkomstcijfers inzichtelijk. Bij sluiting van de stembureaus om 21.00 uur kunnen de stemmers de telling van de stemmen direct digitaal volgen voor deze vijf stembureaus. Ook informatie over de werking van deze technologie voor deze proef staat op deze website.

Gemeenteraadsverkiezingen

Vanwege de gemeentelijke herindeling zijn er op 21 maart geen gemeenteraads-verkiezingen in Groningen. Die worden bij ons gehouden op 21 november. De stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen ontvangt u dan ook pas begin november 2018.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden