Groningen krijgt 248 nieuwe monumenten

Foto: Google Maps

In de binnenstad worden 248 panden aanwezen als nieuw Gemeentelijk Monument.

Van deze aangewezen panden krijgen 215 panden de status van Gemeentelijk Monument-light. Dit betekent dat alleen de buitenkant vanaf de straatzijde is beschermd, meldt de gemeente. De overige 3 panden worden compleet beschermd.

Hierdoor wordt de historische binnenstad beter beschermd en blijft het historisch beeld beter behouden. De bouwhistorisch waardevolle, vaak middeleeuwse, onderdelen van panden krijgen meer bescherming.

Winkeliers
Er was brede steun van de klankbordgroep Bestemmingsplan Binnenstad bleek tijdens de inspraak. Niet alleen historische verenigingen staan erachter, maar ook winkeliersverenigingen en de Groninger City Club.

Onderzoek
Wethouder Wonen en Monumenten Roeland van der Schaaf: “Uit onderzoek blijkt dat steden met een historische binnenstad het in economisch opzicht goed doen. Bovendien draagt de zorg voor monumenten bij aan de trots van Stadjers op hun stad.”

Schildersbuurt
Het aanwijzen van meer panden als Gemeentelijk Monument-light gaat de gemeente ook buiten de binnenstad onderzoeken. Dat gebeurt omdat zowel de Monumentencommissie als individuele eigenaren vragen om bescherming van cultuurhistorisch erfgoed. Dit onderzoek vindt het eerst plaats in de Schildersbuurt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden