Oudste inwoonster en bijna 100-jarige inwoner bezocht door burgemeester

Foto: Gemeente Groningen

Burgemeester Peter den Oudsten bezocht vrijdag de bijna 100-jarige de heer K. Breeman en de oudste jarige inwoonster van de stad, mevr A. van Berg-Moesning. Zij is vrijdag 107 jaar geworden.

De heer Breeman

De heer Breeman werd op 1 januari 1918 te Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee geboren als jongste in een gezin van zes kinderen. Na de lagere school in Ooltgensplaat bezocht hij de Mulo in Middelharnis. In 1933 wordt hij op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de Kweekschool in Groningen. Hij werkt enkele jaren als onderwijzer in het basisonderwijs tot hij op 1 december 1945 wordt aangesteld als onderwijzer aan het Koninklijk Instituut voor Doven, H.D. Guyot, in Groningen. Hij gaf les in zeer verschillende klassen van peuters tot 18-jarigen en werkte een aantal jaren als articulator in het individueel spreek- en taalonderwijs.

Op 1 januari 1964 wordt de heer Breeman benoemd tot hoofd der school van het Guyotinstituut. Van 1973 tot en met 1980 is hij directeur van het Doveninstituut.

De heer Breeman huwde met Nannie Zorge (overleden in 2002) met wie hij twee dochters kreeg. Hij heeft drie kleindochters en vier achterkleinkinderen.

Daarnaast was hij dertig jaar lang bestuurslid van de Groninger afdeling van de Nederlandse Reisvereniging. In zijn jonge jaren was hij een enthousiast beoefenaar van de damsport en voorzitter van de Provinciale Groninger Dambond. Hij was verslaggever van damwedstrijden voor verschillende kranten zoals het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden, Het Vrije Volk en de Provinciale Groninger Courant. Ook was hij voorzitter van het bestuur van de Heymansstichting, lid van de Ouderenraad afdeling Groningen en lid van de PvdA, vanaf de oprichting van deze partij in februari 1946.

Mevrouw van Berg

Burgemeester Den Oudsten lunchte vervolgens vrijdagmiddag met mevrouw Van Berg-Moesning in verzorgingstehuis Residentie Buitenzorg.

Mevrouw Van Berg-Moesning werd op 29 december 1910 geboren in Soerabaja in het toenmalige Nederlands- Indiƫ. Op zeer jonge leeftijd trad zij in het huwelijk met de heer Van Berg. In april 1965 vestigde het echtpaar zich met hun drie kinderen in Appingedam. In 1967 verhuisden zij naar de stad Groningen, waar in 1969 de heer Van Berg overleed. Ook nu is mevrouw Van Berg-Moesning nog een zorgzame moeder die altijd voor haar drie kinderen klaar staat.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen