Actualiteitendebat over geothermie

Foto: De Redactie

De gemeenteraad van Groningen houdt op woensdag 15 november een actualiteitendebat, aangevraagd door de VVD en de PvdA over het Groningse geothermieproject.

SodM

De VVD en de PvdA willen dit debat na berichtgeving in de media over het project voor geothermie ofwel aardwarmte. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zou de gemeente Groningen meermaals hebben gewaarschuwd voor het ontstaan van aardbevingen door aardwarmte.

Zo zou onder meer zijn aangegeven dat de kans op een veilige winning van aardwarmte klein is, namelijk 12,25 %. En dat het systeem dat waarschuwt als de aardwarmtewinning aardbevingen dreigt te veroorzaken lang niet altijd zou werken.

Waarschuwingssysteem

De coalitiepartijen VVD en PvdA zeggen verontrust te zijn over de berichtgeving. Volgende week woensdag 22 november staat het geothermieproject sowieso op de agenda van de raadscommissie Beheer en Verkeer. In voorbereiding op dat debat willen deze fracties van het college onder meer weten waarom het college niet eerder heeft verteld dat de kans van slagen 12,25 % is en dat het waarschuwingssysteem niet altijd zou werken. Andere vraag is of het college, alles overziend, vindt dat de gemeenteraad op een goede manier is geïnformeerd over het project.

Woonruimteverdeling

Na het actualiteitendebat zijn er nog twee vergaderingen van raadscommissies.

De commissie Beheer en Verkeer volgt onmiddellijk na het actualiteitendebat, waarbij het onder meer gaat over de evaluatie van de woonruimteverdeling en aanpassing huisvestingsverordening. Het college wil experimenten. Opzet is hierbij om het zoekgedrag van “wenszoekers” te verbeteren, de zoektijd voor (reguliere) gezinnen te verlagen en bijzondere doelgroepen beter te verspreiden over de wijken en corporaties in de stad.

Gezondheidsbeleid

In de commissie Onderwijs en Welzijn om 20.00 uur wordt onder meer vergaderd over het nieuwe gezondheidsbeleid van de gemeente, suïcidepreventie en de toekomst van VRIJDAG, het huis van de amateurkunst in Groningen.

Live te volgen

Het actualiteitendebat over geothermie is om 16.00 uur en de twee raadscommissievergaderingen zijn vrij toegankelijk. De vergaderingen zij ook live online te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen