Gemeentebegroting 2018 in Groningse gemeenteraad

Foto: De Redactie

Vandaag wordt de hele dag vergaderd over de gemeentebegroting in de Groningse gemeenteraad. Alle vijf commissies vergaderen verspreid over de dag over de begroting waar bijna 1 miljard euro in wordt verdeeld.

Deze dag begint om 10.00 uur met de eerste commissievergadering en de laatste vergadering eindigt om 22.30 uur.

Nieuwe investeringen

In de gemeentebegroting voor 2018 staan alle inkomsten en uitgaven van de gemeente voor volgend jaar. Ook de voorstellen van het college van B&W voor nieuwe investeringen staan erin.

Wethouder Financiën Ton Schroor zegt over de begroting: “We hebben de afgelopen jaren al veel zaken in gang gezet. Denk aan de WIJ-teams en het gebiedsgericht werken. In deze begroting bouwen we daarop verder. Er gaat extra geld naar het sociaal domein en een stedelijk investeringsfonds. Hiermee kunnen we de komende jaren flink investeren in onze stad.”

Wijken

Nog lang niet iedereen profiteert van de aantrekkende economie, constateert het college. B&W willen daarom de komende jaren investeren in werk, participatie en in de wijken.

Wat vinden de elf politieke partijen in de gemeenteraad van de keuzes van B&W in de begroting? Daarover gaat het woensdag in de vijf raadscommissies.

Programma raadscommissies over de conceptbegroting 2017

  • Commissie Onderwijs en Welzijn: 10.00 – 12.00 uur
  • Commissie Werk en Inkomen: 13:00 – 15.00 uur
  • Commissie Beheer en Verkeer: 15.00 – 17.00 uur
  • Commissie Ruimte en Wonen: 17:00 – 19:00 uur
  • Commissie Financiën en Veiligheid: 20:00 – 22:30 uur (inclusief behandeling van de Tarievennota over bijvoorbeeld de OZB, rioolheffing en begrafenisrechten)

Doorklikbare begrotingswebsite

De gemeentebegroting is gemakkelijk te bekijken op een gebruiksvriendelijke, doorklikbare website: begroting2018.groningen.nl. Hierop kunnen Stadjers veel gemakkelijker zien waar de ongeveer een miljard euro op de begroting aan wordt besteed.

Live

De vijf raadscommissies over de gemeentebegroting zijn openbaar en dus vrij toegankelijk. Ze zijn ook live op internet te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

Daar zijn ook alle vergaderstukken, waaronder de concept-gemeentebegroting 2018, te vinden.

Begrotingsdebat

Op woensdag 8 november volgt vanaf 15.00 uur het jaarlijkse Begrotingsdebat in de gemeenteraad. Daarin gaan de fractievoorzitters met elkaar en het college van B&W in debat over de gehele gemeentebegroting en het voorgestelde beleid.

Aan het eind van de vergadering is het aan de gemeenteraad de begroting 2018 vast te stellen, al dan niet gewijzigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen