Taxussnoeisel: Grondstof geneesmiddel kankermedicijn

Foto: Publiek Domein

De gemeente vraagt bewoners van Groningen Taxussnoeisels in te zamelen.

Grondstof kankermedicijn
In de jonge twijgen van de Taxus baccata zit baccatine. Dat is een belangrijke grondstof voor geneesmiddelen tegen kanker (Taxol). Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor medicijnen op basis van Taxus.

Jonge scheuten
Alleen de éénjarige scheuten van de taxus zijn geschikt als grondstof voor kankerbestrijdende medicijnen. Takken mogen maximaal 30 cm lang zijn en niet dikker dan 0,5 centimeter. Dikke houtige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn onbruikbaar als grondstof. Ook snoeisel dat is vervuild met dorre bladeren, aarde, gras of ander snoeisel kan niet worden gebruikt.

Tot 31 augustus doet de gemeente Groningen mee aan de Vergroot de Hoop-actie. Met dit initiatief wordt in heel Nederland taxussnoeisel verzameld. De gemeente Groningen spoort bewoners aan om zoveel mogelijk taxussnoeisel apart in te zamelen. Deelnemers kunnen dit snoeisel inleveren bij de afvalbrengstations van de gemeente Groningen. Daar staan aparte bakken klaar voor het taxusnoeisel.

Afvalbrengstations
Bewoners kunnen hun taxus-snoeiafval kwijt in de speciale actie-bakken bij de afvalbrengstations in de stad:

  • Afvalbrengstation Woldjerspoor, Duinkerkenstraat 99
    Openingstijden
    maandag t/m vrijdag van 8.00 – 16.30 uur
    zaterdag van 11.00 – 16.00 uur
  • Afvalbrengstation Vinkhuizen – Zuid, Electronstraat 2
    Openingstijden
    maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur
    zaterdag van 11.00 – 16.00 uur

De gemeente Groningen levert zelf de komende tijd het eigen taxus-snoeisel in voor deze actie en roept bewoners op om dit ook te doen. De inzameltermijn loopt tot en met 31 augustus 2015. Vergroot de Hoop levert de inzamelbakken (1 m3) en vervoert het snoeisel naar locaties waar het verwerkt wordt.

Goed doel
Per ingezamelde m3 snoeisel ontvangt de gemeente € 50,=  van Vergroot de Hoop. Het bedrag dat de gemeente met het taxussnoeisel inzamelt, wordt overgemaakt aan een kankergerelateerd goed doel, zoals bijvoorbeeld Kika. Bewoners die hun snoeisel bij naar één van de afvalbrengstations brengen, kunnen daar aangeven welk goed doel hun voorkeur heeft. Aan het eind van de inzamelperiode maakt de gemeente het ingezamelde bedrag over aan het goede doel met de meeste stemmen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen