Groningers lezen verhalen voor uit De Wereld van Voedsel!

Foto: You Tube/Beeldcitaat {Urgenda}

Vandaag, dinsdag 10 oktober 2017 is het weer de Dag van de Duurzaamheid. Op duizenden basisscholen in Nederland wordt een duurzaam verhaal voorgelezen om daarna in gesprek te gaan met leerlingen van de basisschool over natuur, milieu en duurzaamheid.

Dit jaar valt de Dag van de Duurzaamheid midden in de Kinderboekenweek en de Healthy Ageing week. Het thema van het voorleesboek “De Wereld van Voedsel” dat Urgenda speciaal voor deze negende editie liet schrijven, past hier perfect bij.

Tijdens de Voorleesactie lezen speciale gasten voor uit de verhalenbundel, waar verhalen in staan voor de onder-, midden- en bovenbouw. De verhalen zijn geschreven door pabo-studenten en de tekeningen zijn gemaakt door kinderen. Eten doen we allemaal.

Voedsel is dan ook een onderwerp wat iedereen aangaat. Aan de hand van de voorgelezen verhalen worden ideeën verzameld over hoe we samen beter met de aarde om kunnen gaan.

De missie Jong Leren Eten

Jong Leren Eten is een 4-jarig programma over voedseleducatie van de ministeries van EZ en VWS. Het doel is kinderen alles te leren over eten. Over groenten, fruit en vlees. Over de smaak en herkomst van voedsel. Ze bewustmaken van duurzame èn gezonde keuzes, en ze die leren maken.

De verhalen uit de Wereld van Voedsel gaan hierover. Waar komt ons eten eigenlijk vandaan, hoe wordt het gemaakt, waar koop je eten, wat is gezond eten, wat is lekker eten, wat doen we met ons eten? Eten we alles op of gooien we eten net zo makkelijk weg? Kinderen geven aan de hand van de voorgelezen verhalen ideeën over hoe we samen gezonder met onszelf en de aarde om kunnen gaan.

Voedsel ambassadeurs lezen voor

Een 10-tal voorlezers bezoekt scholen. Zo leest wethouder Annie Postma uit Ten Boer voor op OBS de Huifkar. In Groningen lezen Milieu Stewards en een accountmanager van de Hanos voor op Kindertuin West, waar kinderen vervolgens pompoensoep gaan koken.

Op de Swoaistee in Lewenborg wordt voorgelezen door een accountmanager van Jumbo en Marco Agema (voorheen Friet van Piet) leest voor op de Borgmanschool in de Oosterpoort.

Ook FC Groningen besteedt aandacht aan de voorleesactie op de scholen die meedoen met het project ‘Gezond Scoren’.

Voor meer informatie: dewereldvanvoedsel.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen