Raad van Kinderen gestart met werkzaamheden

De Groningse Raad van Kinderen is donderdag gestart met haar werkzaamheden. De nieuwe raadsleden werden in het stadhuis welkom geheten door wethouder Jeugd Mattias Gijsbertsen.

De kinderraad bestaat uit 33 kinderen uit de stad in de leeftijd van 10 tot 14 jaar.

Het eerste overleg stond in het teken van kennismaken en over het thema armoede onder jongeren.

Oplossingen voor opgroeiende kinderen in armoede

De kinderraad heeft als opdracht om tot november 2018 mee te denken over oplossingen voor kinderen in Groningen die opgroeien in armoede. Groningse kinderen weten namelijk als geen ander wat leeftijdsgenoten nodig hebben om veilig en gelukkig op te groeien in stad.

De Raad van Kinderen brengt hierover advies uit aan de gemeenteraad van Groningen.

Wethouder Jeugd Mattias Gijsbertsen: “Groningen wil kinderen een duidelijke stem geven. We willen kinderen stimuleren om na te denken en mee te praten over onderwerpen die zij belangrijk vinden voor de stad.”

Werkwijze

De Raad van Kinderen komt regelmatig bijeen om te overleggen, presenteert haar adviezen aan de gemeenteraad en legt werkbezoeken af. Ook kan zij op bezoek gaan bij één van de andere vier gemeenten in Nederland die meedoen aan de pilot.

De Raad van Kinderen wordt ondersteund door een poule van vrijwilligers. De jongeren kunnen de komende maanden oefenen met samenwerken, debatteren en presenteren. Bovendien krijgen ze meer inzicht in het probleem van armoede onder jongeren in Groningen.

Armoede onder jongeren

Eén op de vijf kinderen in Groningen leeft in armoede. Er is voor deze kinderen weinig geld voor bijvoorbeeld een warme maaltijd, nieuwe kleren, lidmaatschap van een (sport)vereniging, uitstapjes of vakantie.

Vaak schamen kinderen zich voor hun situatie en zijn ze minder gelukkig dan hun Groningse leeftijdsgenoten. Voor kinderen die opgroeien met weinig geld is het moeilijk om zich te onttrekken uit de armoede.

Pilot Raad van kinderen-kansrijk opgroeien

Het bestrijden van armoede is een belangrijk thema voor de gemeente Groningen. Het is ook een belangrijke reden voor Groningen om mee te doen aan de pilot Raad van kinderen-kansrijk opgroeien voor alle kinderen in Groningen.

Binnen deze pilot werkt Groningen samen met de Missing Chapter Foundation, opgericht door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden. De organisatie zet zich in om kinderen een stem te geven in besluitvorming en op te komen voor de belangen van toekomstige generaties.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden