Groningen is blij met komst Internationale Klimaatinstituut

Foto: Google Maps

Donderdag werd bekendgemaakt dat Groningen en Rotterdam samen het Global Centre of Excellence for Climate Adaptation (GCECA), het internationale Klimaatinstituut, gaan huisvesten.

Staatssecretaris Dijksma maakte bekend dat beide steden samen het overtuigendste plan voor het Klimaatinstituut op tafel hebben gelegd.

Burgemeester Peter den Oudsten is heel blij dat het gelukt is. ‘We zien uit naar de samenwerking met Rotterdam, de stad die zijn sporen op het wereldtoneel van de klimaatverandering al ruimschoots verdiend heeft. Deze toewijzing bewijst dat we in staat zijn ons met onze partners effectief te organiseren. Dat smaakt naar meer,” zegt Den Oudsten.

Het Klimaatinstituut, een initiatief van Nederland, Japan en de Verenigde Naties, moet eraan bijdragen dat kwetsbare gebieden in de wereld zich beter en sneller gaan voorbereiden op het veranderende klimaat.

Daartoe wordt samenwerking gezocht met belangrijke onderzoekscentra over de hele wereld. Dat Nederland thuisland zou worden voor GCECA was al eerder besloten door de initiatiefnemers, vandaar dat alleen Nederlandse steden en provincies de kans kregen om een aanbod te doen.

Verrassende combinatie

Achter de schermen werken Groningen en Rotterdam al geruime tijd nauw samen op het gebied van klimaat en energietransitie. Samen kunnen ze een groot aantal veelzijdige projecten laten zien: van de Deltawerken tot voedselproductie op zilte grond en van waterpleinen tot Waddenzee.

Energy Academy Europe

In Groningen zal het instituut een plek krijgen op het Energy Academy Europe. Dit gebouw is volledig duurzaam ontworpen, heeft de BREEAM standaard ‘Outstanding’ en is daarmee de ideale locatie voor het Klimaatinstituut.

Op het Zernike terrein zijn daarnaast ook kennisinstellingen en bedrijven die met hun kennis kunnen bijdragen aan het instituut.

Brede steun Noord-Nederland

De gemeente Groningen heeft intensief samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanze Hogeschool en de provincie Groningen. Maar ook andere partners in Noord-Nederland, waaronder de waterschappen, WETSUS, gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen hebben zich de afgelopen tijd ingespannen om te laten zien wat Noord-Nederland allemaal doet aan klimaatadaptatie.

In november zal het Klimaatinstituut worden gelanceerd tijdens een topconferentie in Bonn. De verwachting is dat het instituut in het voorjaar van 2018 van start zal gaan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden