Solarlampen langs Driebondsweg

Foto: Publiek Domein

Langs de Driebondsweg, het fiets- en voetpad parallel aan de Sint Petersburgweg, zijn zeventien solarmasten aangebracht.

De verlichting op deze masten brandt door zonnecellen. Deze laden gel-accu’s op waarmee ze de verlichting ’s avonds en ’s nachts voeden.

De masten zijn voorzien van bewegings-sensoren, die ervoor zorgen dat de verlichting alleen voluit brandt als fietsers of voetgangers deze route gebruiken. De verlichting brandt op 20%, als er geen verkeer is. Het is voor het eerst dat Groningen deze duurzame verlichting toepast.

Lichtmasten
De lichtmasten zijn ideaal voor deze locatie, doordat gewone verlichting moeilijk te realiseren was door de vele bomen langs de route. Ook ondergronds is er geen ruimte voor de benodigde kabels. De gemeente probeert de solarverlichting hier uit. Mogelijk dat de solarverlichting in de toekomst ook elders in de stad kan worden toegepast.

De masten communiceren onderling met radiogolven. Zo kan de verlichting met het verkeer en fietsers meebewegen. Ook kunnen de solarmasten zo nodig op afstand bediend worden.

Het initiatief voor het gebruik van deze innovatieve verlichting was afkomstig van VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge, meldt de gemeente.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden