Binnenstad Groningen deels vuurwerkvrij tijdens Oud en Nieuw

Foto: Publiek Domein

Met Oud en Nieuw komen er vuurwerkvrije zones in een aantal drukke straten in het uitgaansgebied in het centrum.

Het jaarlijkse aftelmoment is verplaatst van de Grote Markt naar de Vismarkt, omdat daar meer ruimte is.

De gemeente laat weten in een collegebrief ‘net als vorig jaar de 7 vuurwerkvrije zones in de buitenwijken te continueren. Daarnaast wil de gemeente een deel van de binnenstad als vuurwerkvrij aanmerken, namelijk een aantal straten in het uitgaanscentrum en de locatie van het aftelmoment’.

Hierbij wordt gedacht aan de Poelestraat, Peperstraat, Gelkingstraat, Grote markt, Vismarkt, laat het college in een brief weten.

De insteek is bescherming van bezoekers van het aftelmoment en de plekken waar veel mensen bijeen zijn in een paar straten in het uitgaansgebied.

Ook voor wat betreft toezicht en handhaving is dit gebied meer behapbaar. De maatregel vuurwerkvrij wordt genomen met het oog op risico van openbare orde en veiligheid.

Campagne

In de aanloop naar oud en nieuw kan de boodschap bijvoorbeeld aan de bezoekers zijn: “Van harte welkom in de binnenstad met oud & nieuw, maar laat je vuurwerk liever thuis”. Met een gerichte communicatiecampagne worden Stadjers op de vuurwerkvrije straten gewezen.

De gemeente gaat monitoren bij Stadjers hoe het experiment ervaren wordt. De gemeente gaat ook onderzoeken hoe in de toekomst om te gaan met vuurwerk. Daarbij wordt ook gekeken naar een nog te verschijnen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, over risico’s rond de jaarwisseling.

Uit een onderzoek in het voorjaar van 2016 bleek dat de meningen van Groningers over dit onderwerp sterk verdeeld waren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden