Valbeveiliging top Martinitoren opgeknapt

Foto: De Redactie

Update: Vanwege de weersomstandigheden is het takelen van de gerenoveerde onderdelen niet doorgegaan. Een nieuwe poging wordt woensdagmorgen gedaan.

De valbeveiliging in het topje van de Martinitoren is opgeknapt. De valbeveiliging zit in de kroon van de toren, in het allerhoogste stukje.

Deze gerenoveerde onderdelen van de valbeveiliging worden maandagmorgen, 24 juli om 9.00 uur in acht delen in de toren getakeld met een lier en vastgemaakt.

Deze kroon is niet toegankelijk voor publiek, maar hier is wel valbeveiliging nodig, omdat dit gedeelte van de Martinitoren regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhoud nodig heeft.

Valbeveiliging top Martinitoren opgeknapt

De valbeveiliging in het topje van de Martinitoren is in een smederij in Oosterwolde opgeknapt. Behalve de valbeveiliging is ook op de toren zelf het hekwerk pal onder de kroon opgeknapt. Het houtwerk is waar nodig hersteld en alle delen van het hekwerk zijn opnieuw in de verf gezet.

1640

De kroon van de Martinitoren dateert uit 1640, net als de daaronder aangebrachte lantaarn. De oorspronkelijke kroon ging verloren bij een brand in de toren in 1588. Dit markante onderdeel van de toren is met koper beslagen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden