Nieuwe buurt- en straatnamen Engelse Park, Groenewei en De Zeilen

Foto: Google Maps

Het college van B&W heeft een aantal nieuwe buurt- en straatnamen vastgesteld. In Helpman gaat het om het Engelse Park. In Meerstad zijn Groenewei en De Zeilen twee nieuwe buurten.

Deze benamingen verwijzen, net als de bijbehorende straatnamen, rechtstreeks naar de historie van de betreffende gebieden.

Op de plek van de voormalige rijkskantoren langs de Engelse Kamp komen ongeveer 100 nieuwe woningen in een groene omgeving, nabij het Sterrebos en het toekomstige Zuiderplantsoen. B&W vinden Engelse Park een daarbij passende naam.

Engelse Park

Ooit, gedurende de Eerste Wereldoorlog, was er een barakkenkamp voor Engelse militairen gevestigd. Maar ook omdat het aanpalende Sterrebos in de loop der tijd is uitgegroeid tot een voorbeeldig Engels landschapspark is voor de naam Engelse Park gekozen. Op de locatie komt één nieuwe weg waarlangs de woningen komen te liggen. Deze weg – Engelse Park – wordt aan de westzijde aangesloten op de bestaande Engelse Kamp.

Meerstad

In Meerstad zijn twee nieuwe buurten in ontwikkeling, waarvoor nu namen noodzakelijk zijn. De buurt ten oosten van Klein Harkstee gaat Groenewei heten, met de nadruk op de eerste lettergreep. De naam is ontsproten aan het groene weidelandschap dat kenmerkend is voor dit deel van Groningen.

Groenewei

De straatnamen in Groenewei krijgen namen van rundvee-rassen die ook op de weiden ter plaatse eeuwenlang hebben gegraasd. Sommige daarvan worden steeds zeldzamer. Er is gekozen voor namen als Blaarkop, Lakenvelder, Witrik, Brandrood, Roodbont, Holsteiner, Rode Geus, Hooglander en Simmentaler.

De Zeilen

De andere buurt aan de oostzijde van Tersluis gaat De Zeilen heten. De blik in De Zeilen is gericht op het water van het Woldmeer. De naam roept associaties op met zon, frisse wind, plezier op en aan het water en ook met de rijke scheepvaarthistorie van Groningen.

Voor de straatnamen in het deel van De Zeilen dat direct aan het water ligt, wordt gekozen voor veel gebouwde scheepstypes als Koftjalk, Steilsteven, Galjoot, Klipperaak, Jaagschuit, Kustvaarder en Snik.

Voor het noordelijk deel van De Zeilen, tussen de Vossenburglaan en het Slochterdiep, gaat het om soorten zeilen, zoals Bezaan, Breefok, Bramzeil, Bolle Jan, Bovengrietje, Buitenkluiver en Halfwinder.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden