Noordelijk Belastingkantoor officieel opgericht

Foto: © Henk Tammens

Het Noordelijke Belastingkantoor is sinds maandag officieel opgericht. Wethouder Ton Schroor van Groningen, Bé de Winter van Wetterskip Fryslân, Eisse Luitjens van Noorderzijlvest en Jan Batelaan van Hunze en Aa’s ondertekenden maandag de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van het Noordelijk Belastingkantoor.

In de GR leggen de gemeente Groningen en de drie noordelijke waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en Wetterskip Fryslân de afspraken vast over hun samenwerking in deze nieuwe belastingorganisatie. De ondertekening vond plaats in het pand aan de Trompsingel 29 in Groningen, waar het kantoor gehuisvest gaat worden.

Het Noordelijk Belastingkantoor gaat vanaf 1 januari voor zijn oprichters de gemeentelijke en waterschapsbelastingen heffen en innen en de Wet WOZ uitvoeren. Vanaf 2019 kan het kantoor ook andere gemeenten in Noord-Nederland faciliteren.

Aanslagbiljet

Inwoners van de gemeente Groningen krijgen straks van het Noordelijk Belastingkantoor één gecombineerd aanslagbiljet voor alle waterschaps- en gemeentelijke belastingen. De inwoners van het werkgebied van de waterschappen buiten de gemeente Groningen krijgen vanaf 2018 hun aanslag waterschapsbelastingen van het Noordelijk Belastingkantoor.

Voordelen van de samenwerking

De samenwerking levert de oprichters een besparing op van op jaarbasis 1,9 miljoen euro. Door de krachten te bundelen kan straks meer kwaliteit geboden worden en biedt de nieuwe organisatie voor medewerkers meer ontwikkelingsmogelijkheden.

Bouwen aan een nieuwe organisatie

De gemeente, de waterschappen en Hefpunt (de huidige uitvoeringsorganisatie voor de waterschappen) werken op dit moment aan de opbouw van de nieuwe organisatie. Alle belastingmedewerkers van Hefpunt en de gemeente Groningen gaan mee naar het Noordelijk Belastingkantoor.

(Op de foto van links naar rechts: Jan Batelaan, Bé de Winter, Ton Schroor en Eisse Luitjens)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden