Ledverlichting op alle sportparken

Foto: Google Maps

De verlichting op alle sportvelden wordt door de gemeente vervangen door ledverlichting. Sportclubs kunnen op termijn met de ledverlichting gemiddeld 42 procent besparen op hun energiekosten. Dat kan nog meer worden omdat ze de verlichting zelf in- en uit kunnen schakelen.

Verlichting

Op veel velden staat nu ’s avonds een grote hoeveelheid verlichting aan, terwijl er geen sporters op het veld zijn of slechts een gedeelte van het veld in gebruik is. Dat komt omdat de huidige verlichting niet aan en uit te zetten is naar behoefte van de sporters. Ook is de verlichting niet dimbaar.

Besparing

Met ledverlichting op de sportparken besparen gemeente en sportverenigingen op energie. Bovendien heeft led minder strooilicht, wat prettiger is voor de omwonenden. Bijkomend voordeel is dat ledlampen een korte opstarttijd hebben in tegenstelling tot de huidige verlichting. De bestaande masten en kabels kunnen gebruikt worden.

Pasjessysteem

Met de vervanging van de huidige lampen door ledverlichting voldoet de gemeente aan de norm van de wedstrijdveldverlichting en krijgen trainingsvelden een kwaliteitsimpuls. De verenigingen kunnen met een pasjessysteem zelf de lampen en lichtsterkte bedienen waardoor zij zelf invloed hebben op de nota die zij na aanbrengen van de ledverlichting, gaat betalen.

Het energievoordeel van 42 procent wordt door een huurverhoging van € 0,85 gedurende 20 jaar ingelegd om de investering te financieren. Daarna is het rendement op de energie volledig voor de clubs.

Dat sluit aan bij de doelstelling van Groningen om in 2035 energieneutraal te zijn. Daarbinnen wil de gemeente onder andere de bestaande (sport-) infrastructuur beter benutten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden