Diftar voorlopig uitgesteld

Foto: De Redactie

Het voorstel over invoering van diftar is woensdagavond ingetrokken door het college. Dit gebeurde nadat duidelijk werd tijdens de commissievergadering dat het voorstel het niet zou halen in de gemeenteraad.

Het besluit over diftar wordt uitgesteld tot na de raadsverkiezingen in november 2018. De nieuwe gemeenteraad mag na de herindeling dan een beslissing nemen over invoering van diftar.

De voorstanders D66, GroenLinks, VVD, Partij voor de Dieren hadden stemmen van 100 procent Groningen en de Stadspartij nodig voor een meerderheid. Een dag voor de raadsvergadering werd al duidelijk dat 100 procent Groningen waarschijnlijk ging tegenstemmen.

Wethouder Joost Van Keulen (VVD) gaat met de raad in gesprek over verbeteringen in het afvalbehandelingsplan en het vergroten van het draagvlak van maatregelen. Ook zullen de gesprekken gaan over de aanpak van zwerfvuil. De meerderheid van de raad wil een plan voor de bestrijding daarvan.

Diftar

Diftar staat voor (geDIFerentieerde TARieven). Betalen naar hoeveelheid restafval: hoe meer afval, hoe meer je betaalt. Bij grijze containers per kilo, bij ondergrondse containers een bedrag per keer. Tegenstanders, zoals onder meer bewonersorganisaties in Groningen zijn bang voor het gevaar van dumping en zwerfvuil en dat het niet voor iedereen even gemakkelijk is om afval te scheiden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden