Groningen benoemt eerste Groningse jongerenombudsman

Maritte Klappe.
Foto: Gemeente Groningen

De stad Groningen krijgt voor het eerst een ombudsman speciaal voor jongeren. De taak van de jongerenombudsman is onder meer opkomen voor de rechten van jongeren in de gemeente Groningen.

Stadjer Marike Klappe wordt woensdag 29 maart voor zes jaar benoemd als de Groningse jongerenombudsman, op voorstel van de gemeenteraad. Zij begint op 1 juni 2017 met haar werkzaamheden. De jongerenombudsman gaat werken vanuit het kantoor van de gemeentelijke Ombudsman aan de Kreupelstraat. Het gaat om een functie voor één dag in de week.

Onafhankelijk aanspreekpunt

De jongerenombudsman is het onafhankelijke aanspreekpunt voor jongeren van 0 tot 23 jaar en ouders. Zij zoekt contact met jongeren en jongerennetwerken en maakt hen van hun rechten bewust en hun ideeën, wensen en kansen bespreekbaar. Verder informeert zij als “kritische meedenker” de gemeente over de stand van zaken rond de rechten van kinderen.

Klachtenafhandeling tweedelijns jeugdzorg

Marike Klappe gaat zich ook buigen over de klachtenafhandeling in de tweedelijns jeugdzorg. Scholen, jeugdhulporganisaties en andere organisaties voor kinderen en jongeren hebben vaak wel een eigen klachtenregeling, maar als jongeren of ouders daar ontevreden over zijn, is het vaak niet duidelijk waar ze vervolgens naartoe kunnen.

De jongerenombudsman moet daar in overleg met onder meer de gemeentelijke Ombudsman Marijke Hermans en de landelijke kinderombudsman Margrite Kalverboer helderheid in brengen. Zij rapporteert als jongerenombudsman aan de gemeenteraad. De raad kan dat gebruiken bij zijn taak het college van burgemeester en wethouders te controleren.

Marike Klappe

Marike Klappe (53) is tutor en hogeschooldocent bij het Centrum voor Ontwikkeling aan de Katholieke Pabo in Zwolle. Zij heeft gewerkt in verschillende functies in het onderwijs, en in het domein jeugd bij de gemeente en de Politie Academie. Voor UNICEF was zij actief in Paraguay, Irak, Sri Lanka en Bolivia. Zij studeerde Pedagogiek en Onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden